Persoanele implicate în fraude pe Internet sau în spălare de bani sunt în marea lor majoritate foarte inteligente şi tinere, a arătat preşedintele Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Adrian Cucu.
“Frauda săvârşită cu ajutorul sistemelor informatice constituie o parte a realităţii care ne înconjoară. Toate aceste probleme de natură infracţională afectează încrederea clienţilor, a consumatorilor, încrederea în instituţiile financiare, în instituţiile statului. Este foarte importantă colaborarea între instituţiile statului şi mediul privat, pentru că cea mai mare parte a informaţiilor privind tentativele de spălare de bani provind din mediul privat. Făptuitorii fraudelor informatice sunt foarte inteligenţi şi tineri”, a spus Cucu. în cadrul Forumului Antifraudă, organizat, astăzi, de FinMedia.
Cucu a subliniat că instituţia pe care o conduce acţionează în urma unor semnale privind “retragerile masive de numerar fără o justificare economică reală, transferul de fonduri către firme fantomă, de unde sunt retraşi ulterior în cash, transferuri externe nejustificate, făcute de persoane cu condiţie socială modestă, cu venituri nesemnificative, plăţi în avans pentru exporturi care nu mai au loc niciodată, tranzitarea de sume de bani prin România, sub pretextul realizării de investiţii”.
Preşedintele ONPCSB a arătat că oficiul formulează anual în jur de 200 – 250 de plângeri de cazuri de spălare de bani, care sunt remise autorităţilor abilitate.
“Peste 40 de persoane au fost condamnate în 2011, pentru spălare de bani”, a spus Adrian Cucu, citat de Agerpres.
Sursa: Agerpres