Lavanda este destul de uşor de cultivat şi poate aduce profituri de până la 20.000 de euro la hectar. Două clujence au demarat, în ultimii ani, afaceri cu această plantă, investind atât din surse proprii, cât şi din fonduri europene.
Renumită pentru mirosul frumos, dar şi pentru proprietăţile terapeutice, lavanda nu este deloc dificil de cultivat, iar producţiile pot fi valorificate încă din primul an. De aceea, lavanda a stârnit interesul multor tineri antreprenori din România. Unul dintre aceştia este Gabriela Culda (foto) care, în urmă cu şase ani, a lăsat jobul din Finanţe şi a început să cultive lavandă în satul Finişel din Cluj. Cu fonduri europene de 25.000 de euro a înfiinţat o plantaţie de lavandă. Cu aceşti bani a reuşit să cumpere: 4.000 de metri pătraţi, butaşi de lavandă sau utilaje agricole. „În primul an de producţie nu am vândut nimic pentru că nu am avut ce. În mod normal, cultura are rezultate bune în primul an, dar noi ne-am confruntat cu bolile. Pe deasupra au mai avut loc şi furturi“, a spus întreprinzătoarea.
În acest an, a ajuns la o plantaţie întinsă pe o suprafaţă de 1,5 hectare. Planurile sunt să se extindă la două hectare. Anual, Gabriela reuşeşte să obţină două producţii. Prima este recoltată în iunie, iar cea de-a doua în august. Însă, a doua cultură reprezintă doar 30-40% din cea adunată în iunie. „O cultură de lavandă îţi poate aduce un profit între 1.000 şi 20.000 de euro la hectar. Nu am obţinut, încă, 20.000 de euro, dar sunt undeva pe la jumătate“, spune Gabriela. În afară de banii europeni, antreprenoarea a mai investit alte 20.000 de euro, în ultimii ani. Anual, sunt necesare cheltuieli pentru întreţinerea culturii care pot ajunge până la 5.000 de euro la hectar.
Produsele le vinde prin intermediul târgurilor sau online. Cea mai mare comandă pe care a primit-o a fost de 1.700 de lei. Produsele sale – săculeţi cu lavandă, jucării cu lavandă, uleiuri, butaşi, ornamente sau produse handmade – au preţuri între 5 şi 100 de lei. De exemplu, un săculeţ de 100 de grame de lavandă costă în jur de 70 de lei. Gabriela spune că are clienţi din toată ţara şi, din acest motiv, vrea să construiască o hală de producţie unde va împacheta lavandă. În acest scop, intenţionează să facă un proiect prin intermediul căruia să acceseze, din nou, fonduri europene de 70.000 de euro. Pe viitor, clujeanca vrea să înfiinţeze şi o pensiune, tot cu ajutorul fondurilor europene, unde vizitatorii să se poată bucura atât de peisajul culturilor de lavandă, cât şi de parfumul acestei plante.
Întrebată ce sfaturi ar da unei persoane care ar vrea să facă business din lavandă, Gabriela Culda spune că o afacere în agricultură nu constă doar în plantarea butaşilor şi atât."Mai trebuie să mai investeşti şi în marketing pentru promovare şi vânzare", a completat antreprenoarea. Pe lângă toate acestea un astfel de business presupune şi multă muncă, mult timp pe câmp, dar şi multă răbdare. O astfel de cultură poate aduce profituri, dar după câţiva ani de trudă.
Lavanda by Casa Boian
O altă antreprenoare care a pariat pe lavandă este Raimonda Boian. Ea lucrează în Comunicare şi şi-a dorit un venit suplimentar. Din surse proprii, dar şi din împrumuturi de la rude a strâns circa 8.000 de euro. Cu aceşti bani a cumpărat butaşi şi 5.000 de metri pătraţi de teren. A mai luat în arendă alţi 5.000 de metri pătraţi şi a demarat acest proiect în 2014. „Am dat 6.200 de euro numai pe butaşi“, spune Raimonda Boian. În acest an, a obţinut prima producţie: 160 de kilograme de lavandă uscată. Ea spune că ar fi reuşit să ajungă la o cantitate de 350-400 de kilograme de lavandă dacă ar fi cules-o la timp.