În perioada aprilie-iunie 2018, profitul net înregistrat de OMV Petrom s-a cifrat la 434 milioane de lei, ceea ce înseamnă aproape jumătate din rezultatul net raportat în primele trei luni ale acestui an.
Raportat la aceeași perioadă a anului trecut, profitul net a scăzut cu 27%, de la 591 mil. lei, cât era în T2 2017, la 434 mill lei.
La începutul acestui an, compania a anunțat că a renunțat la mandatul de președinte al directoratului și CEO al OMV Petrom, deși avea mandat până în aprilie anul viitor, urmând să fie înlocuită până cel târziu la 20 mai 2018 de Christina Verchere.
Citiți și: Cine este noul CEO al celui mai mare grup petrolier din România
Conform datelor raportate astăzi de companie, în primul semestru al acestui an OMV Petrom a înregistrat vânzări de aproape 10 miliarde de lei, în ușoară creștere față de aceeași perioadă a anului trecut. Și profitul net din primele șase luni a consemnat o ușoară creștere, de la 1,21 miliarde de lei, cât era în S1 2017, la 1,288 miliarde de lei.
În primele șase luni ale anului 2018, impactul pozitiv datorat îmbunătățirii prețurilor mărfurilor tranzacționabile a fost parțial contrabalansat de efectele reviziei generale planificate a rafinăriei, care s-a încadrat în timp și buget.
Reprezentanții companiei explică în comunicat că în trimestrul II al acestui an a avut loc revizia generală a rafinăriei Petrobrazi, care a avut un efect de aproximativ 150 milioane lei asupra rezultatului din exploatare al segmentului Downstream Oil comparativ cu primul trimestru. „În plus, revizia generală a condus la profituri nerealizate de aproximativ 260 mil lei la nivel de Grup, care sunt eliminate în linia Consolidare. Acest efect va fi reversat până la finalul anului în curs, pe măsură ce țițeiul depozitat va fi procesat, iar stocurile de țiței vor reveni la valori normale”, se arată în sursa citată.
„Așa cum am anticipat, ne-am intensificat activitatea investițională, numărul sondelor și sidetrack-urilor în Upstream fiind de peste două ori mai mare, în timp ce în Downstream Oil am finalizat revizia rafinăriei, trecând la un ciclu de revizie de patru ani. Toate acestea s-au reflectat într-un flux de trezorerie din investiții de aproximativ 2 miliarde de lei, aproape dublu față de cele realizate în primele șase luni ale anului trecut”, se mai arată în comunicat.
Compania mai arată că în primele șase luni ale acestui an a plătit dividende de 1,1 miliarde de lei.
Stire în curs de actualizare