După un profit și contribuție la bugetul de stat record în 2022 pentru OMV Petrom, anul 2023 se pare că nu mai este la fel de bun pentru companie. Profitul a scăzut substanțial, fiind în mare parte influențat de prețurile mai mici și volume mai mici pentru vânzări.
Rezultate nesatisfăcătoare anunțate de grupul OMV Petrom, pentru primele nouă luni ale acestui an. Compania a obţinut în această perioadă un profit net de 2,548 miliarde de lei, în scădere cu 72% faţă de perioada similară a anului trecut. În 2022, grupul a raportat 9,156 miliarde de lei, conform datelor financiare remise, marţi, Bursei de Valori Bucureşti.
Totodată, veniturile din vânzări au scăzut în primele nouă luni ale acestui an cu 36%. Ele au ajuns până la 28,526 miliarde de lei. Asta, faţă de 44,248 miliarde de lei în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2023.
În trimestrul trei din acest an, OMV Petrom a raportat un profit de 1,604 miliarde de lei. Mai mic cu 64% faţă de rezultatul de 4,510 miliarde de lei raportat în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Veniturile din vânzări au totalizat 10,662 miliarde de lei în T3 2023, în scădere cu 43% faţă de T3 din 2022 (18,667 miliarde de lei).
Grupul OMV Petrom avea 7.703 angajaţi la sfârşitul lunii septembrie, în scădere cu 1% faţă de septembrie 2022.
Austriecii sunt amenințați cu zăcământul din Marea Neagră
În altă ordine de idei, România amenință Austria pe tema aderării la Spațiul Schengen în ceea ce privește exploatarea zăcământului de gaze naturale din Marea Neagră. Mai precis, lovitura ar primi-o austriecii de la OMV. Aceștia sunt coproprietarii zăcământului de gaze Neptun Deep din România. Estimările arată că ar putea furniza 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an, începând cu 2027.
Premierul român Marcel Ciolacu a afirmat că guvernul nu vrea să facă modificări la legea despre vânzările de gaze offshore. În special în contextul opoziției OMV. Atâta timp cât Austria continuă să se opună aderării României la spațiul Schengen.
„Vom continua să sprijinim proiectul Neptun Deep şi să mergem înainte pe baza actualei forme a legii offshore, aşa cum România va continua să-şi susţină argumentele privind aderarea la spaţiul Schengen inclusiv în instanţele europene, dacă Austria nu îşi schimbă poziţia”, anunța Marcel Ciolacu pe data de 18 septembrie.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV şi Petrom.