Grupul Petrom a încheiat anul 2012 cu un profit net de 3,946 miliarde de lei, în creştere cu 5% faţă de rezultatul net de 3,759 miliarde lei, raportat la finele lui 2011, potrivit rezultatelor preliminare consolidate ale grupului Petrom.

Raportat în moneda europeană, creşterea profitului net în 2012 a fost de numai 1%, adică puţin peste jumătate de milion de euro. Astfel, la cursul valutar mediu raportat de BNR (4,4560 lei/euro), profitul net raportat în 2012 este de 887,11 milioane de euro, iar cel din 2011 a fost de 886,52 milioane de euro, la cursul mediu de 4,2379 lei/euro.

În acelaşi timp, grupul OMV Petrom a raportat pentru anul trecut vânzări record de 26,25 miliarde de lei, în creştere cu 16% faţă de valoarea înregistrată în anul precedent.
„După o perioadă recentă caracterizată prin preţuri volatile ale ţiţeiului şi incertitudine macroeconomică, 2012 a fost un an de relativă stabilitate, cu performanţă operaţională şi financiară foarte bună pentru Petrom", a declarat în comunicat CEO OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Citeşte şi: Petrom a realizat investiţii de explorare de 530 mil. lei, anul trecut, în creştere 21%

Potrivit şefului OMV Petrom, performanţele raportate de companie sunt "rezultatul investiţiilor semnificative efectuate în activităţile noastre principale în anii precedenţi şi al accentului pus pe excelenţă operaţională. În activitatea operaţională, am compensat în mare măsură declinul natural al producţiei de hidrocarburi şi am urmărit oportunităţile de explorare, am demarat exploatarea comercială a centralei electrice de la Brazi şi am realizat îmbunătăţiri progresive ale structurii mixului nostru de produse din rafinare".

"Estimările preliminare ca urmare a forării primei sonde de explorare offshore la mare adâncime, în parteneriat cu ExxonMobil, la începutul anului 2012, indică o descoperire de gaze. Am iniţiat, de asemenea, cel mai mare program de seismică 3D din sectorul românesc al Mării Negre, în ape de mare şi mică adâncime. În 2013 vom continua să ne concentrăm eforturile pe excelenţa operaţională, stabilizarea volumelor de producţie şi valorificarea oportunităţilor de creştere prin intermediul lucrărilor de explorare şi al achiziţiilor de licenţe de explorare. În acest scop, una dintre priorităţile noastre o reprezintă dialogul cu autorităţile pentru definirea unui cadru fiscal şi de reglementare pe termen lung, stabil şi rezonabil, condiţie esenţială pentru efectuarea investiţiilor semnificative şi pe termen lung necesare în industria de ţiţei şi gaze", a mai spus Mariana Gheorghe, în comunicatul remis Bursei de Valori Bucureşti.

Petrom a contribuit anul trecut cu peste 40% la profitul grupului austriac OMV

Compania românească a contribuit anul trecut cu 1,27 miliarde de euro la profitul înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) al OMV (Austria), reprezentând 41% din câştigul de 3,1 miliarde de euro raportat de grupul OMV, care a consemnat un avans de 24% faţă de anul precedent. În 2011, Petrom a contribuit cu  1,165 miliarde de euro la profitul EBIT al OMV.

În aceste condiţii, boardul OMV a propus majorarea dividendelor pentru 2012 până la 1,20 euro pe acţiune, de la 1,10 euro pe acţiune în 2011. Analiştii se aşteptau la un dividend de 1,17 euro pe acţiune. Numai în anul 2007 OMV a acordat dividende mai mari, 1,25 euro pe acţiune. "În 2012 am reuşit să înregistrăm performanţe financiare record şi, în acelaşi timp, să continuăm cu succes strategia noastră. Am beneficiat de reluarea producţiei în Libia şi de stabilizarea producţiei în România şi Austria. Portofoliul de proiecte în domeniul Explorare şi Producţie a fost întărit semnificativ de descoperirea de gaze din România şi de achiziţiile din Norvegia", a declarat directorul general al OMV, Gerhard Roiss.

Potrivit comunicatul Petrom remis BVB, compania românească ar putea plăti în acest an dividende din profitul record de 3,95 miliarde de euro. Valoarea dividendelor nu este menţionată în sursa citată, ea urmând să fie supusă aprobării Consiliului de Supraveghere, respectiv Adunării Generale a Acţionarilor. În 2011, compania a distribuit dividende de 1,76 miliarde lei (circa 400 milioane de euro), dintr-un profit de 3,76 miliarde lei.