Profit record pentru OMV Petrom în acest an, cu o creștere de 54% față de perioada similară a anului trecut, înregistrând un profit net de 3,9 miliarde de lei după primele nouă luni.
OMV Petrom a raportat o creștere a profitului de 54%
OMV Petrom a raportat o creștere a profitului de 54% în acest an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, înregistrând un profit net de 3,9 miliarde de lei după primele nouă luni. Cu toate acestea, rezultatul din exploatare a scăzut la 4,8 miliarde de lei, în contextul intervențiilor de reglementare.
În al treilea trimestru, compania a raportat un rezultat al exploatării CCA, excluzând elementele speciale, de 1,6 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o scădere de 36%. De asemenea, profitul net CCA atribuibil acționarilor societății-mamă a fost de 1,4 miliarde de lei, înregistrând o diminuare de 33%.
În perioada ianuarie-septembrie, valoarea investiţiilor s-a situate la 4,8 miliarde de lei, în creştere cu 41% faţă de primele nouă luni din 2023 iar contribuţia la bugetul de stat a atins aproximativ 12,5 miliarde lei, valoare similară cu cea de anul trecut.
Conform comunicatului companiei, randamentul total al dividendelor a fost de 12,4%. Compania a plătit un dividend de bază de 0,0413 lei pe acțiune în luna iunie 2024 și un dividend special de 0,0300 lei pe acțiune în septembrie.
„În primele 9 luni ale anului, cererea de pe piaţă pentru toate produsele noastre a fost uşor mai mare, cu preţuri volatile, în scădere pentru gaze naturale şi energie electrică şi cu marje de rafinare semnificativ mai mici. Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale pentru această perioadă s-a ridicat la 4,8 miliarde lei, susţinut de eficienţa activităţilor noastre integrate, totuşi afectate de un nivel ridicat al intervenţiilor de reglementare în sectorul gazelor naturale şi energiei. Contribuţia la bugetul de stat a fost de 12,5 miliarde de lei, similară cu cea de anul trecut.
Am continuat să ne transformăm activităţile pentru un viitor cu emisii scăzute de carbon, investiţiile reflectând progresul strategiei noastre. Am avut investiţii record pentru ianuarie – septembrie, de aproape 5 miliarde de lei, din care peste 40% sunt alocate unor proiecte strategice precum Neptun Deep, energie regenerabilă şi electro-mobilitate”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, citată în comunicat.
Se înregistrează creșteri ale costului de producție
În ceea ce privește segmentul de Explorare și Producție, OMV Petrom a raportat un rezultat din exploatare, excluzând elementele speciale, de 2,4 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o scădere de 26%. Această reducere a fost determinată în principal de scăderea prețurilor gazelor naturale și de volumele mai mici disponibile pentru vânzare. În acest context, comunicatul menționează că rezultatele pozitive obținute în urma reparațiilor capitale la sonde și foraje au atenuat parțial declinul natural, conducând la o scădere a producției de 4%.
Costul de producţie a cunoscut o creștere cu 5%, atingând aproximativ 16 dolari/bep (baril echivalent petrol, n.r.), din cauza scăderii producției disponibile pentru vânzare și a costurilor mai ridicate, parțial compensate de impactul pozitiv al cursului de schimb.
În segmentul Rafinare și Marketing, rezultatul din exploatare CCA, excluzând elementele speciale, a fost de aproximativ 2 miliarde lei, în creștere față de 1,8 miliarde lei anul trecut, aceasta fiind influențată de revizia planificată a rafinăriei în T2/23. Marja de rafinare OMV Petrom a fost de 9,8 dolari/bbl, cu 35% mai mică, din cauza diferențialelor mai slabe pentru benzină și motorină, într-un mediu de preț similar pentru țiței.
Vânzările de produse rafinate au crescut cu 9%, iar vânzările retail din România au crescut cu 4%
În segmentul Gaze și Energie, rezultatul din exploatare, excluzând elementele speciale, a fost de 400 de milioane de lei, comparativ cu 1,6 miliarde de lei în aceeași perioadă a anului trecut, în ciuda performanțelor operaționale bune. Compania a precizat că rezultatele au fost puternic influențate de schimbările legislative și dinamica pieței.
Volumele de vânzări de gaze naturale au scăzut cu 11%, din cauza livrărilor mai mici către angrosisti și consumatori finali, deși centrala electrică Brazi a înregistrat un consum mai mare.
Producția netă de energie electrică a fost de aproximativ 3,6 TWh, în creștere față de 2,5 TWh în primele nouă luni ale anului trecut, reprezentând 9% din producția totală de electricitate a României, centrala Brazi având o revizie mai scurtă decât în 2023.
Neptun Deep progresează conform planului
În ceea ce privește dezvoltarea regională a gazelor, OMV Petrom anunță că proiectul Neptun Deep avansează conform planului, iar construcția platformei de producție progresează pe șantierele Saipem din Indonezia și Italia. De asemenea, grupul a preluat participația TotalEnergies în blocul offshore Han Asparuh din Bulgaria, unde OMV Petrom este operator.
Pe segmentul energiei regenerabile, au fost finalizate tranzacții cu Renovatio și Jantzen Renewables pentru capacități de 1 GW (eolian și solar) și 710 MW (solar). Astfel, portofoliul companiei de proiecte eoliene și solare a crescut la 2,3 GW, dintre care 18 MW sunt deja operaționali.
OMV Petrom și Saint Gobain au semnat un acord de furnizare de energie verde. Compania a decis să investească în construirea unei unități SAF/HVO (combustibili sustenabili pentru aviație și motorină din surse regenerabile) și a două unități de hidrogen verde, poziționând Petrobrazi ca primul mare producător de combustibili sustenabili din sud-estul Europei. De asemenea, a fost semnat un contract pentru asigurarea materiilor prime necesare.
În plus, tranzacția cu Renovatio a dus la crearea celei mai mari rețele de încărcare a vehiculelor electrice din România, cu peste 800 de puncte de încărcare.