Sistemul bancar din România a înregistrat performanțe impresionante în primul semestru al anului curent, obținând un profit cumulat de aproximativ 7 miliarde de lei la 30 iunie 2023, în creștere cu 40% față de aceeași perioadă din anul precedent.
Această creștere semnificativă a profitului reflectă o perioadă de stabilitate și creștere pentru băncile care operează pe piața românească.
Perioadă benefică pentru sistemul bancar românesc
Unul dintre factorii principali care au contribuit la această performanță remarcabilă este creșterea dobânzilor bancare. Instituțiile financiare au reușit să-și mărească veniturile nete din dobânzi și comisioane, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra rezultatelor lor financiare.
De exemplu, CEC Bank, clasată pe locul șase după active în sistemul bancar românesc, a înregistrat un profit net de aproximativ 370 de milioane de lei la 30 iunie 2023, o valoare triplă față de câștigul înregistrat în aceeași perioadă a anului 2022. În plus, veniturile nete din dobânzi și comisioane ale băncii au crescut cu 10,7%.
Banca Transilvania, cea mai mare instituție bancară din România în funcție de active și cu o cotă de piață de 20%, a raportat un profit net de 1,269 miliarde de lei în primul semestru al anului 2023.
Grupul Financiar Banca Transilvania, care include și alte entități financiare, a raportat un profit net consolidat de 1,58 miliarde de lei la 30 iunie 2023, înregistrând o creștere de peste 51% față de aceeași perioadă din 2022.
Dacă această tendință pozitivă continuă, se preconizează că la sfârșitul anului în curs, profitul băncilor din România va atinge un nivel istoric, semnalând o perioadă solidă pentru sectorul financiar al țării.
Finanțele statului și românii nu o duc așa bine
Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR, a semnalat la rândul său că sistemul bancar o duce „mai mult decât onorabil”, fiind în „zona verde” cu cei opt indicatori calculaţi de EBA (European Banking Authority). În opinia sa, sistemul bancar este o parte a soluţiei, nu o parte a problemei în momentul de faţă în România.
Pe de altă parte însă, românii nu o duc foarte bine. Iar finanțele statului se confruntă, de asemenea, cu dificultăți, a punctat Eugen Rădulescu.
„Avem deficitul bugetar şi deficitul de cont curent, care reprezintă o problemă majoră pentru stabilitatea macro-financiară. Sistemul bancar o duce, totuși, mai mult decât onorabil. Există opt indicatori pe care EBA îi calculează. Din cei opt i-am luat pe primii șase, care sunt foarte semnificativi (…) În acest moment suntem cu toți indicatorii în zona verde”, a mai spus Rădulescu.