Grupul italian de utilităţi, Enel, prezent şi pe piaţa românească cu producţie, furnizare şi distribuţie de energie electrică, a înregistrat în prima jumătate a acestui an un profit net de 1,68 miliarde de euro, cu 8,4% mai mic decât cel raportat în primul semestru al anului trecut, se arată în raportul financiar al grupului.
În perioada ianuarie-iunie 2012, grupul Enel a avut un profit net de 1,83 miliarde de euro.
Totodată, în primul semestru din 2013, grupul a raportat un EBIT de 5,16 miliarde de euro, în scădere cu 4% faţă de comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2012, reflectând o creştere de 195 milioane euro amortizării, deprecierii şi pierderilor din depreciere, atribuibilă în principal unei ajustări nete mai mari a creanţelor comerciale.
În comunicatul remis presei, reprezentanţii grupului explică scăderea profitului net prin următorul paragraf: “ mai clar, în plus faţă de scăderea EBIT, reducerea reflectă şi efectul creşterii părţii de rezultate datorate participaţiilor minoritare. Aceste efecte negative au fost doar parţial compensate prin reducerea cheltuielilor financiare nete, care, printre altele, a beneficiat în prima jumătate a lui 2012 de câştigurile din cedarea a 5,1% din Terna”.
Şi veniturile grupului au fost mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu peste 530 de milioane de euro, de la 40,69 miliarde de euro la 40,15 miliarde de euro. “Declinul se datorează în mare veniturilor mai scăzute din vânzarea de energie electrică înregistrate în străinătate. Aceste venituri mai scăzute sunt în esenţă datorate scăderii cantităţilor vândute pe fondul declinului preţurilor medii de vânzare. Acest impact negativ a fost compensat parţial prin venituri mai mari din transportul de energie electrică şi vânzări de combustibili”, spun reprezentanţii grupului.
Directorul general al grupului Enel, Fulvio Conti, a spus că "rezultatele solide afişate în prima jumătate a anului 2013 arată soliditatea acţiunilor manageriale implementate de Grupul Enel, precum şi competitivitatea şi flexibilitatea poziţionării noastre geografice şi tehnologice. Mai mult, aceste rezultate ne permit să confirmăm obiectivele de sfârşit de an anunţate investitorilor în ciuda continuării crizei financiare pe pieţele mature şi nesiguranţei cadrului de reglementare spaniol."
La finele primului semestru Enel avea 73.537 de angajaţi, cu 165 mai puţini faţă de finele anului trecut. “Forţa de muncă în prima jumătate a lui 2013 a scăzut în principal ca urmare a echilibrului negativ dintre angajările noi şi terminări, compensat doar parţial prin creşterea cu 27 angajaţi asociată cu achiziţionarea a 50% din Powercrop de către Divizia de Energie Regenerabilă”.
Energia verde a salvat Enel
De altfel divizia de regenerabile a înregistrat creşteri la toţi indicatorii financiari. De exemplu, veniturile au crescut cu aproape 13%, ajungând la 1,5 miliarde de euro, iar EBIT a urcat cu 17%, de la 570 mil. euro la 667 mil. euro.
Profitul net al Enel Green Power a fost de 269 de milioane de euro în primul semestru al acestui an, cu 21,7% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui comunicat al companiei, citat de Agerpres. În perioada menţionată, compania a produs 15,2 TWh de energie, mai mult cu 20,6%, având o capacitate instalată de 8,7 GW, cu 14,5% mai mare.
“Creşterea totală din zona Italia şi Europa, de 0,4 GW, a fost determinată în principal de intrarea în funcţiune a fermelor eoliene din România (0,2 GW) şi Italia (0,1 GW), precum şi a centralelor fotovoltaice din Grecia (0,1 GW)”, se arată în comunicat.
Potrivit site-ului Enel Green Power, compania operează în România proiecte eoliene de 498 de MW şi fotovoltaice de 19,2 MW. De asemenea, compania are circa 55 de angajaţi în birourile de la Bucureşti, Tulcea, Constanţa şi Moldova Nouă.
Cu cei 498 de MW instalaţi în eolian, Enel Green Power este al doilea mare investitor în sectorul eolian. Principalul competitor este grupul CEZ (Cehia) cu proiectul de la Fântânele-Cogealac, de aproape 600 MW instalaţi.