Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a raportat un profit net de 2,1 miliarde de euro pentru anul 2023, în contextul unor investiții record de 13,1 miliarde de euro. Profitul net înregistrat în 2023 este aproape de cel record de 2,5 miliarde de euro înregistrat în 2021.
BERD revine pe profit, cu un rezultat pozitiv de 2,1 miliarde de euro în 2023
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a înregistrat un profit de 2,1 miliarde de euro (2,26 miliarde de dolari) pentru 2023, a anunțat miercuri instituția internațională într-un comunicat.
Câștigul, condus de un randament de 1 miliard de euro din investițiile în capitaluri proprii, a compensat o pierdere de 1,1 miliarde de euro în anul precedent, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.
„În contextul în care provocările globale, cum ar fi criza climatică, incertitudinile macroeconomice și tensiunile geopolitice, devin din ce în ce mai acute, BERD are capacitatea de a-și accelera sprijinul pentru clienți și țările în care își desfășoară operațiunile”, a declarat directorul financiar al BERD, Soha El-Turky, în comunicat, potrivit Reuters.
Banca a declarat în ianuarie că investițiile sale pentru 2023 au atins un nivel record de 13,1 miliarde de euro, jumătate din totalul finanțărilor fiind legate de economia verde.
În 2023, consiliul său de administrație a aprobat o majorare de capital de 4 miliarde de euro, despre care a spus că va permite băncii să își dubleze investițiile în Ucraina odată ce va începe reconstrucția, și a început, de asemenea, procesul de extindere a calității de membru în țările subsahariene, inclusiv Ghana, Senegal și Coasta de Fildeș.
Majorarea de capital, a treia din istoria băncii, aduce baza de capital la 34 de miliarde de euro, odată ce va intra în vigoare la 31 decembrie 2024.
Banca, printre cei mai importanți creditori ai sectorului privat din Ucraina
Într-o declarație făcută la vremea respectivă, BERD a precizat că această măsură reflectă opinia sa potrivit căreia sprijinirea Ucrainei ar trebui să fie cea mai mare prioritate a sa, dar că trebuie să continue să sprijine proiecte în alte regiuni.
„Creșterea capitalului băncii ne va permite să oferim mai mult și să devenim o bancă și mai puternică – o bancă mai puternică pentru Ucraina, o bancă mai puternică pentru toate economiile și clienții noștri și o bancă mai puternică pentru acționarii noștri”, declara atunci președintele BERD, Odile Renaud-Basso.
BERD este unul dintre cei mai importanți creditori ai sectorului privat din Ucraina și este, de asemenea, o sursă cheie de finanțare accesibilă atât de necesară pentru tranziția energetică, infrastructură și alte proiecte de dezvoltare din Polonia până în Turcia.
Finanțarea pe care o poate oferi este deosebit de crucială după ce ciclul global de creștere a ratelor dobânzilor a majorat costurile împrumuturilor private pentru majoritatea debitorilor.