Profitul înainte de taxe şi dobânzi (EBIT) a urcat cu 1,1%, la 2,38 miliarde de euro (2,64 miliarde de dolari) în perioada iulie – septembrie, de la 2,35 miliarde de euro în perioada similară din 2015, în timp ce analiştii se aşteptau la 2,37 miliarde de euro. Veniturile au crescut cu 4,6%, la 23,36 miliarde de dolari.
În trimestrul trei din 2016, vânzările în SUA au scăzut cu 8,7%, au urcat cu 10% în Europa şi cu 9,1% în Asia.
Marja de profit a scăzut la 8,5% în trimestrul trei din acest an, de la 9,1% în perioada similară din 2015. BMW şi-a menţinut estimarea de a înregistra anul acesta o marjă de profit de 8-10% şi o creştere uşoară a vânzărilor şi a profitului.
În primele nouă luni din acest an, vânzările globale ale brandului BMW au crescut cu 6%, la 1,48 milioane de vehicule.
Directorul general al BMW, Harald Krueger, a declarat joi că producătorul auto nu este sub presiune pentru a decide în privinţa viitoarei investiţii în fabrica din Oxford (care produce modele Mini) până când Marea Britanie nu va finaliza negocierile privind ieşirea din UE.
Grupul BMW, care deţine brandul Mini şi produce acest model în Olanda, Austria şi Marea Britanie, şi-ar putea diminua operaţiunile din Regatul Unit, dacă UE impune tarife nefavorabile.
Şeful alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a avertizat în septembrie că va opri noile investiţii în Marea Britanie dacă nu are garanţia că va primi compensaţii pentru tarifele impuse maşinilor fabricate în Marea Britanie, în eventualitatea unor negocieri dure privind Brexitul. Nissan a confirmat în 27 septembrie că va produce noul model Qashqai şi SUV-ul X-Trail la fabrica sa din Sunderland, Marea Britanie, prima decizie majoră pentru industria auto după votul de la Referendumul din iunie pentru ieşirea ţării din UE (Brexit).
Întrebat dacă şi BMW va căuta garanţii din partea autorităţilor britanice, Krueger a afirmat că nu ştie ce garanţii ar fi fost acordate Nissan şi a reafirmat că nu va fi luată nici o decizie pe termen scurt privind investiţiile.
Analiştii apreciază că, în funcţie de rezultatele negocierilor, Brexitul ar putea avea ca rezultat noi tarife comerciale care vor afecta competitivitatea exporturilor de vehicule din Marea Britanie către UE şi restul lumii.
Marea Britanie rămâne a doua mare piaţă auto din Uniunea Europeană, în urma Germaniei, dar înaintea Franţei, Italiei şi Spaniei. Agerpres