Banca Naţională a României a obţinut, anul trecut un profit de peste 1,5 miliarde de lei, de cinci ori mai mare decât în 2011. Potrivit legii, 80% din această sumă va merge către bugetul statului sub formă de impozit
Banca Naţională a României a obţinut anul trecut un profit de 1,55 miliarde de lei de cinci ori mai mare decât în 2011, arată raportul anual al instituţiei. “Profitul înregistrat de banca centrală în anul 2012 a fost generat, în principal, de operaţiunile de administrare a activelor şi pasivelor în valută, în contextul unui management performant al acestora, care a permis obţinerea unor randamente pozitive; de asemenea, în anul 2012, operaţiunile de politică monetară au generat profit, în condiţiile în care, din această perspectivă, banca centrală s-a situat pe
poziţia de creditor faţă de sistemul bancar.”, arată raportul annual. Potrivit legii, BNR plăteşte către bugetul statului un impozit pe profit de 80%.
Raportul BNR, despre sistemul bancar:
– Creditarea sectorului privat scade iar: " Ritmul anual de creştere a stocului creditelor acordate sectorului privat a reintrat în teritoriu negativ începând cu luna septembrie 2012 (-3,5 la sută la 31 decembrie 2012, variaţie în termeni reali), după 12 luni de variaţii anuale pozitive, factorii determinanţi fiind atât de natura ofertei, cât şi a cererii. Ponderea deţinută de activitatea de creditare a sectorului privat în activul agregat a oscilat marginal în jurul nivelului de 56 la sută;"
– Statul ia din ce în ce mai mult: " Expunerea pe sectorul guvernamental s-a majorat atât ca volum (8,2 la sută), cât şi ca pondere în totalul activului bilanţier (cu 1,8 puncte procentuale, până la 19,5 la sută);"
– Mai puţini bani de la centralele din străinătate: " Accentuarea pantei descendente a finanţării externe (-14,2 la sută faţă de -2,1 la sută în 2011) şi, în consecinţă, scăderea ponderii deţinute de aceasta în totalul bilanţier (cu 3,3 puncte procentuale, până la 23,2 la sută), în principal ca efect al reducerii substanţiale a surselor de finanţare externe atrase pe termen scurt (-40,5 la sută faţă de +1,6 la sută în 2011). În ceea ce priveşte componenta pe termen lung (peste 2 ani), poziţia deţinută în totalul pasivelor externe s-a menţinut majoritară (72 la sută)."
– Un alt an cu pierderi: " În 2012, sistemul bancar românesc a înregistrat un rezultat financiar negativ ca urmare a creşterii în continuare a volumului de provizioane (pe fondul deprecierii calităţii activelor financiare), a reducerii veniturilor nete din dobânzi (datorate diminuării spread-ului de dobândă şi restrângerii volumului de credite acordate sectorului real), precum şi a diminuării randamentului obligaţiunilor de stat deţinute de instituţiile de credit. În consecinţă, la sfârşitul anului 2012, rata rentabilităţii economice (ROA) şi rata rentabilităţii financiare (ROE) au înregistrat din nou niveluri negative (-0,64 la sută, respectiv -5,92 la sută). Impactul negativ al
evoluţiei rezultatului financiar a fost doar parţial estompat de eforturile depuse de instituţiile de credit în direcţia redimensionării bilanţului şi a diminuării costurilor fixe prin restrângerea reţelei teritoriale şi reducerea cheltuielilor cu personalul. În consecinţă, eficienţa activităţii operaţionale, reflectată de indicatorul cost/venit, a cunoscut o deteriorare graduală în prima parte a anului, urmată de o uşoară îmbunătăţire, nivelul atins la 31 decembrie 2012 fiind de 58,7 la sută."