Câştigul brut al BNR a fost cât 70% din pierderile întregului sistem bancar, care a încheiat anul trecut cu un rezultat negativ de aproape 430 milioane de lei (100 milioane de euro).

Profitul net rămas la dispoziţia BNR, după plata impozitului pe profit, a fost de 60,3 milioane de lei (aproximativ 14 milioane de euro), în condiţiile în care legea obligă banca centrală să vireze şa buget 80% din câştig. Statul a încasat astfel 241,1 milioane de lei (56 milioane de euro) din profitul BNR. Cele 14 milioane de euro rămase la dispoziţia băncii centrale pot fi alocate pentru majorarea rezervelor statutare şi constituirea unor surse proprii de finanţare, dar şi pentru fondul de participare a salariaţilor la profit sau pentru a pune la dispoziţia consiliului de administraţie anumite rezerve. Dacă ar fi avut pierderi în anii anteriori, profitul recent ar fi trebuit folosit pentru acoperirea acestora.

Intrările de valută de la Banca Mondială şi Comisia Europeană au majorat rezervele valutare ale BNR cu aproape 1,5 miliarde de euro în decembrie, nivelul total al acestora ajungând la 33,2 miliarde de euro. Sumele mari provenite din împrumuturile de la cele două instituţii a trebuit să compenseze ieşirile de valută din rezerve, astfel încât faţă de finele anului 2010 rezervele valutare au avansat cu doar 800 de milioane de euro.