CEC Bank, bancă deţinută integral de statul român, a încheiat anul 2012 cu un profit brut de 33,5 milioane lei, pe standarde internaţionale de contabilitate (IFRS), de circa patru ori mai mic decât în urmă cu un an, în special pe fondul creşterii cu peste 50% a provizioanelor, au declarat luni reprezentanţii băncii.
În 2011, CEC Bank a obţinut un profit brut de 128 milioane lei pe IFRS.
Potrivit preşedintelui CEC Bank Radu Graţian Gheţea, întregul profit din 2012 va fi folosit la majorarea capitalului social, mai exact 32,5 milioane lei. La finele lui 2012, capitalul social al CEC Bank era de 1,092 miliarde lei, iar fondurile proprii de 1,67 miliarde lei.
În ciuda faptului că banca şi-a sporit profitul operaţional brut, cu 24%, până la 449,5 milioane lei, creditele neperformante au atras după sine constituirea de noi provizioane, de 410 milioane lei, cu 51% mai mari decât înainte cu un an (270 milioane lei).
Până la urmă banca a rămas pe profit, înregistrând un câştig net 37 milioane lei, în condiţiile în care sistemul bancar per ansamblu a încheiat anul 2012 cu o pierdere record, de 2,1 miliarde lei. Profitul net este chiar mai mare decât cel brut, pe fondul amânării de impozit pe profit, în urma filtrelor prudenţiale aplicate de BNR.
Practic CEC Bank a reuşit să rămână pe profit, în ciuda creşterii puternice a provizioanelor, în special prin menţinerea accentului pe creditare, care a avansat cu 15,5%, de zece ori mai mult decât sistemul bancar, care a avut un ritm de doar 1,5%.
În acest fel, CEC Bank a ajuns să fie a patra cea mai mare bancă din sistem după active, care au avansat cu 8,5%, până la 26,9 miliarde lei, potrivit lui Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank.