Concernul petrolier saudit Aramco a raportat duminică un profit net de 30,08 miliarde de dolari în trimestrul al doilea, în scădere cu 38% faţă de profitul net record de 48,4 miliarde de dolari înregistrat în al doilea trimestru al anului trecut, motivul fiind scăderea preţului barilului de petrol în ultimele luni, transmite AFP.
Vânzări în scădere
În trimestrul al doilea, vânzările totale ale Aramco s-au situat la 400 de miliarde de riali (106 miliarde de dolari), în scădere faţă de 562 miliarde de riali (150 de miliarde de dolari) în trimestrul al doilea al anului trecut.
Acest recul de 38% în ritm anual al profitului în trimestrul al doilea vine după o scădere de 19,25% în primul trimestru.
„Diminuarea reflectă în principal impactul scăderii preţului petrolului şi reducerea marjelor în domeniul rafinării şi produselor chimice”, a precizat Aramco, grup deţinut în mare parte de statul saudit.
„Rezultatele noastre bune reflectă rezilienţa şi capacitate noastră de a ne adapta la ciclurile de pe piaţă”, a declarat directorul general de la Aramco, Amin Nasser.
La fel ca şi alţi giganţi din sectorul petrolier, Aramco a înregistrat profituri record anul trecut pe fondul exploziei preţului ţiţeiului, în urma invadării Ucrainei de către Rusia în luna februarie 2022, dar şi a relansării economice. Aramco a raportat un profit net de 160 de miliarde de dolari în 2022, cel mai mare profit raportat vreodată de o companie tranzacţionată la bursă. În ultimele luni însă preţul petrolului a scăzut pe fondul riscurilor de recesiune la nivel mondial, care afectează perspectivele cererii de petrol.
A redus producția
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de petrol, a anunţat în luna aprilie o reducere a producţiei sale cu 500.000 de barili pe zi (bpj), în cadrul unei acţiuni coordonate cu alte puteri petroliere, pentru a susţine preţurile.
Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume, cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol.
Aramco este considerată „bijuteria” economiei Arabiei Saudite, fiind văzută ca pilonul de bază al stabilității economiei și societății regatului saudit.
Compania a început activitatea în anii 1930, ca un parteneriat cu americanii de la Standard Oil, și inițial a fost numită Arabian American Oil Co. Astăzi este controlată în totalitate de Arabia Saudită și este printre cele mai profitabile companii din lume.