Grupul irlandez CRH, proprietarul producătorului de materiale de construcţii Elpreco Craiova, a raportat pentru prima jumătate a anului o scădere de 54% a profitului înainte includerea dobânzilor, taxelor, deprecierii şi a amortizării (EBITDA) la nivelul de 163 mil. euro, pe divizia materialelor de construcţii, produse la nivel european, potrivit raportului financiar publicat de companie.

Profitul operaţional al CRH, pe segmentul menţionat, a scăzut cu 70% la 80 mil. euro, din cauza reducerilor de cost de circa 27 mil. euro, ce s-au făcut în această perioadă. „Măsurile de reducere a costurilor au temperat impactul reducerilor seminficative ale volumelor produse de această divizie, în principalele pieţe europene pe care CRH activează“, se precizează în raportul companiei.

Divizia europeană de produse a CRH a fost afectată puternic de condiţiile dificile de comercializare, raportând vânzări în scădere cu 19% faţă de prima jumătate a anului 2008. EBITDA pe această divizie a scăzut cu 37% la nivelul de 149 mil. euro, în timp ce profitul operaţional pe primul semestru a fost de 75 mil. euro, în declin cu 53% faţă de perioada similară din 2008. Compania a operat reduceri de cost, pe această divizie, în valoare de 12 mil. euro.

CRH aşteaptă efectele reducerii de costuri

Divizia europeană de distribuţie a fost lovită de activitatea slabă din construcţiile rezidenţiale şi de scăderea încrederii consumatorilor. Astfel, vânzările CRH pe această divizie au căzut cu 11% în primul semestru.

Profitul operaţional al acestui sector a scăzut până la nivelul de 66 mil. euro de la 90 mil. euro, cât era în prima jumătate a anului 2008, în urma reducerilor de cost de circa două milioane de euro.

„Chiar dacă profitabilitatea grupului va fi mai slabă în partea a doua a acestui an, faţă de 2008, vom beneficia din măsurile agresive de reducere a costurilor pe care le-am început anul trecut şi le-am continuat până acum“ a declarat Myles Lee, directorul executiv al CRH.

Veniturile la nivel de grup au scăzut în perioada analizată la 8,29 mil. euro, de la 9,7 mil. euro, iar profitul operaţional s-a redus substanţial la 241 mil. euro, de la 712 mil. euro. Activele companiei au crescut în primul semestru la 21,2 mld. euro, de la 20,9 mil. euro în perioada similară din 2008.

Afacerile producătorului de materiale de construcţii Elpreco Craiova, subsidiară a CRH, s-au majorat anul trecut cu 15%, la peste 40 de milioane de euro, iar compania mizează în acest an pe un avans de 10%.