Profitul Deutsche Telekom, a doua mare companie de telecomunicaţii din Europa şi acţionarul majoritar al OTE, a scăzut cu 50% în primul trimestru din 2012, din cauza costurilor legate de pensionările anticipate.
În perioada ianuarie-martie 2012 compania germană a realizat un profit de 238 milioane de euro (308,21 milioane de dolari), faţă de 480 milioane de euro în perioada similară din 2011. Vânzările au urcat cu 1,1%, la 14,43 miliarde de euro. Deutsche Telekom a înregistrat costuri de 464 milioane de euro, din cauza costurilor legate de pensionările anticipate, ce face parte din programul de restructurare al companiei.
Deutsche Telekom şi-a menţinut estimările pentru profitul din acest an, semnalizând o stabilizare a afacerilor sale din Europa, care încă este afectată de mediul economic dificil.
Profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA), excluzând elementele excepţionale, a stagnat în perioada ianuarie-martie 2012 de 4,48 miliarde de euro (5,79 miliarde de dolari), faţă de 4,32-4,48 miliarde de euro cât estimau analiştii.
"A fost un trimestru foarte satisfăcător pentru noi. Am realizat progrese semnificative în multe domenii şi pot confirma acum estimările noastre pentru acest an", a afirmat directorul general al Deutsche Telekom, Rene Obermann.
Profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA), excluzând elementele excepţionale, ar urma să scadă în 2012 la 18 miliarde de euro, faţă de 18,7 miliarde de euro în 2011, faţă de 18,1 miliarde de euro cât estimau analiştii.
În ultimele luni Deutsche Telekom a început să analizeze diferite modalităţi pentru a putea păstra dividendele şi a reinvesti în acelaşi timp în SUA, după ce tranzacţia de 39 de miliarde de dolari care viza vânzarea diviziei sale de telefonie mobilă T-Mobile USA către AT&T a eşuat anul trecut. În luna februarie conducerea grupului de la Bonn a anunţat că va creşte investiţiile în reţeaua T-Mobile USA cu aproximativ 1,4 miliarde de dolari în următorii doi ani. T-Mobile USA ar urma să cheltuie o sumă de patru miliarde de dolari pentru modernizarea reţelei sale LTE în următorii ani.
O serie de bancheri de investiţii au declarat încă de anul trecut că Deutsche Telekom ar putea fi forţat să-şi vândă participaţia sa la cea mai mare companie de telefonie mobilă din Marea Britanie, Everything Everywhere, un joint venture deţinut în proporţii egale de Deutsche Telekom şi France Telecom.
Deutsche Telekom deţine 40 la sută din acţiunile Hellenic Telecommunications Organization SA. La rândul său, OTE deţine 54,01% din Romtelecom iar divizia sa de telefonie mobilă, Cosmote, este prezentă pe piaţa românească prin Cosmote România, societate deţinută de grupul OTE, prin Romtelecom (30% din acţiuni) şi Cosmote Grecia (70% din titluri).
SURSA: Agerpres