Să mai așteptăm listarea unor companii noi la bursă înainte de a lua o decizie de investiție sau să căutăm acum acțiunile care ne pot aduce profit? Aceasta este întrebarea pe care și-o pun toți investitorii de pe piața de capital din România, întrebare care, în mod normal, nu ar trebui să existe, adică oferta ar trebui să fie suficient de mare pentru a avea de unde alege.
Din păcate, piața noastră nu a reușit să treacă de stadiul de piață la început de dezvoltare nici la peste 15 ani de la înființare. Dacă vrem să aflăm unde ar fi trebuit să ajungem până acum, este suficient să ne uităm în curtea vecinilor polonezi. Bursa din Varșovia (WSE) are o capitalizare de 145 de miliarde euro, iar în primul trimestru a încasat 1,3 milioane euro doar din cele 45 de oferte publice inițiale realizate în primele trei luni.
Profitul net realizat de WSE în primul trimestru a fost de 9,8 milioane euro, cu 45% mai mare decât cel de anul trecut, la venituri totale de 17,6 milioane euro. Bursa de Valori București (BVB) a obținut un profit net de aproximativ 0,5 milioane euro (2,2 milioane lei), la venituri de șase milioane lei. Și o listare nouă, cea a Fondului Proprietatea (FP) din prima lună a anului.
BET ar trebui să crească cu 30%
Lăsând la o parte dezvoltarea, ne uităm totuși la ce companii putem cumpăra și cât de mult pot aduce acestea în perioada următoare. Iar una din modalitățile prin care putem vedea dacă titlurile listate merită să fie achiziționate este nivelul de recuperare față de maximele din 2007. „Indicele BET se află la o diferență de 46% față de maximele din 2007, în timp ce indicele PX al Bursei din Praga se situează la o diferență de 35%, indicele BUX al bursei din Budapesta, la 21%, iar indicele polonez WIG, la 27%“, spune Răzvan Pașol, președintele – director general al Intercapital Invest.
Bursa din Bulgaria a recuperat mai puțin decât noi (indicele SOFIX se află la 77% față de maxime), iar piețele dezvoltate (cu excepția Austriei, care e la 44%) au recuperat aproape integral, DAX-ul german se află la 17%, iar S&P500 al bursei americane, la 9%. „Indicii piețelor emergente din regiune se situează la o medie a scăderii de 27% față de maximele anterioare crizei (nu am luat în calcul Bulgaria), iar pe piețele dezvoltate, diferențele sunt chiar mai mici“, spune Răzvan Pașol, care adaugă că „pentru ca valoarea BET să se reducă la numai 30% sub maximele anterioare crizei e nevoie de o creștere a indicelui de 30%, pe care mă aștept să o vedem în maximum 12 luni.“
Indicele BET, care urmărește evoluția celor mai importante zece companii listate la BVB, are nevoie de o creștere a acestor companii pentru a se aprecia cu 30%. Adică, în principal, a BRD – Groupe Société Générale, a OMV Petrom, a Băncii Transilvania și a Fondului Proprietatea, cele patru acțiuni având o pondere de circa 80% în portofoliul indicelui. Dacă luăm în calcul o perioadă mai lungă pentru maturizarea unei investiții efectuate acum, este mult mai ușor să prognozăm un trend de creștere. Iar recomandările brokerilor pentru investiții iau în calcul aproape exclusiv un termen lung (de câțiva ani). Pe termen scurt însă, trendul ar putea fi chiar de scădere.
Aprecierea nu apare prea repede
Acțiunile Fondului Proprietatea au ajuns la un nou minim săptămâna trecută, de 0,523, după ce au început să intre în piață acțiunile ultimilor despăgubiți. Reducerea față de valoarea activului unitar net (VUAN) este astfel de circa 55%, cifră foarte atractivă pentru investitori. Să ne așteptăm însă la o revenire rapidă pe un trend de apreciere a cotației FP?
Și da și nu. Evoluția bursei o precede pe cea a economiei, iar dacă PIB-ul României va trece pe plus și vom ieși, în următorii ani, complet din criză, atunci asistăm la un moment bun de cumpărare. Dar nu există nicio garanție că acțiunile nu vor mai coborî înainte să urce. Iar, în prezent, ne aflăm la momentul în care investitorii care au mizat pe dividende au început să vândă acțiunile achiziționate în acest scop, cu o presiune evidentă pe depreciere, vizibilă deja în piață.
Un bun exemplu este Azomureș (AZO),companie a cărei cotație a coborât de la un maxim în 2011 de 0,764 lei, atins în urmă cu o lună, până la 0,686 lei, săptămâna trecută (-10%), în ciuda publicării unor rezultate financiare aferente primului trimestru foarte bune. Profitul net al producătorului de îngrășăminte s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 44,2 milioane lei, iar cifra de afaceri a urcat cu aproape 44%, până la 408,3 milioane lei. Rezultatele vor fi luate în calcul de către investitori, dar nu imediat.
55% este discountul cu care se tranzacționează titlurile Fondului Proprietatea, după ce cotația a coborât la minimul de 0,523 lei pe acțiune.
Profitul din acțiuni listate vine doar pe termen lung
21 mai 2011, 01:18
Ultima modificare în 21 mai 2011, 04:18
Estimările brokerilor sunt pozitive pentru evoluția bursei pe termen mediu și lung, iar atractivitatea acțiunilor ar putea crește odată cu scăderea cotațiilor din actuala perioadă.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook