Profitul net al grupului Electrica a scăzut la şapte luni cu 82%, la 233 milioane lei (55,1 milioane euro), faţă de 1,329 miliarde lei în perioada similară din 2008 când compania a încasat banii din privatizarea filialei Muntenia Sud, potrivit datelor transmise, joi, agenţiei Mediafax.

Compania a consemnat în perioada analizată un profit brut de 268 milioane de lei, cu 82,8% mai mic faţă de 1,563 miliarde de lei în primele şapte luni ale anului trecut.Veniturile Electrica au scăzut cu o treime în intervalul ianuarie-iulie, la 3,03 miliarde de lei, faţă de 4,524 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile s-au diminuat cu 6,7%, de la 2,961 miliarde de lei la 2,762 miliarde de lei.”Diferenţele înregistrate la nivelul celor doi ani în ce priveşte rezultatul brut/net şi veniturile grupului Electrica rezidă din faptul că în anul 2008 s-au înregistrat venituri financiare din privatizarea filialei Muntenia Sud”, potrivit sursei citate.

Datorii la curent

„Conjunctura economică existentă la nivel mondial a influenţat şi activitatea clienţilor Electrica şi, în consecinţă, dificultăţile financiare s-au manifestat prin apariţia unor situaţii în care aceştia nu pot plăti contravaloarea consumului de energie electrică. Problema principală, în acest caz, este ca aceştia să nu acumuleze datorii mari prin prelungirea perioadei de criză”, susţin oficialii companiei.

Reprezentanţii Electrica arată că impactul reducerii consumului de energie asupra companiei „cât va fi redus”, întrucât clienţii săi fac eforturi pentru achitarea energiei livrate.”Măsurile care vor fi luate în continuare sunt strâns legate de situaţia economică generală şi pe fiecare ramură în care îşi desfăşoară activitatea clienţii Electrica, aceştia având situaţii financiare diferite. Totuşi, printr-o analiză a evoluţiei din ultima perioadă, clienţii noştri au dovedit că fac eforturi luând măsuri importante, punctuale în aşa fel încât să rezolve problemele pe care le au şi, implicit, impactul asupra Electrica va fi cât mai redus”, menţionează sursa citată.

Compania, deţinută de stat, prin Ministerul Economiei, nu are angajate credite, iar până la sfârşitul anului nu are prevăzute disponibilizări de personal la nivelul grupului.Grupul Electrica mai are în administrare trei dintre cele opt distribuţii de electricitate din România rămase neprivatizate: Muntenia Nord, Transilvania Sud şi Transilvania Nord.

SURSA:Mediafax