Profitul producătorului auto american Ford Motor a scăzut uşor în trimestrul doi din 2011 din cauza majorării costurilor şi a eforturilor de achitare a datoriilor.
În perioada aprilie-iunie 2011, Ford a obţinut un profit de 2,4 miliarde de dolari, sau 59 de cenţi pe acţiune, în scădere cu 8% faţă de câştigul de 2,6 miliarde de dolari, sau 61 de cenţi pe acţiune, în perioada similară din 2010.
Este al nouălea profit trimestrial consecutiv obţinut de compania americană.
Vânzările pe plan mondial au crescut dar Ford a cheltuit mai mult pentru materiale şi dezvoltarea produselor.
Veniturile au crescut în trimestrul doi din 2011 cu 13%, la 35,5 miliarde de dolari, în timp ce analiştii estimau venituri de 32,15 miliarde de dolari.
Fără elementele excepţionale, inclusiv 110 milioane de dolari alocate pentru plata salariaţilor concediaţi, Ford ar fi câştigat 2,9 miliarde de dolari, sau 65 de cenţi pe acţiune, în timp ce analiştii se aşteptau la 60 de cenţi pe acţiune.
În perioada aprilie-iunie 2011, Ford a achitat 2,6 miliarde de dolari din datoria companiei.
Ford a împrumutat peste 23 miliarde de dolari la sfârşitul lui 2006 pentru a sprijini restructurarea condusă de directorul general Alan Mulally.
Chiar dacă Ford a decis să nu apeleze la protecţia Legii falimentului, aşa cum au făcut rivalele General Motors şi Chrysler în 2009, compania a acumulat datorii mai mari decât rivalele sale, ceea ce reprezintă o sursă de îngrijorare pentru investitori.
Ford şi-a redus datoria anul trecut cu aproximativ 14,5 miliarde de dolari.
Vânzările companiei în Statele Unite au crescut anul trecut cu 20%, Ford devenind cel mai bine vândut brand din SUA.
În vara lui 2007, Ford Europe a cumpărat de la statul român, reprezentat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), 72,4% din acţiunile Automobile Craiova pentru care a plătit suma de 57 de milioane de euro.
SURSA: Agerpres