În T2 2023, profitul net al Gazprom Neft a scăzut cu 43%, față de T2 2022
Gazprom Neft a anunțat joi, 24 august 2023, că profitul său net din trimestrul doi din 2023 a scăzut cu 43%, față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 140,1 de miliarde de ruble rusești, echivalentul a 1,5 miliarde de dolari americani. Profitul net al Gazprom Neft a scăzut din cauza micșorării vânzărilor.
În aprilie-iunie 2023, veniturile totale ale Gazprom Neft au scăzut la 821,6 miliarde de ruble rusești, de la 835,8 miliarde de ruble rusești, cât erau în aprilie-iunie 2022. Acțiunile Gazprom Neft au crescut ușor cu 0,4% în primele tranzacții la Moscova. Potrivit agenției de presă Interfax, profitul semestrial al companiei respective a depășit așteptările analiștilor economici.
Din februarie 2022 și până acum, companiile petroliere din Rusia nu și-au dezvăluit rezultatele financiare în mod regulat. Gazprom Neft, de exemplu, nu și-a publicat rezultatele financiare în 2022.
Despre Gazprom
Gazpromneft Oils a apărut ca urmare a extinderii activității Gazpromneft-Lubricants în 2012. Producția de uleiuri Gazpromneft pentru autoturisme și vehicule comerciale ușoare sunt un răspuns la cererea mare de lubrifianți de calitate pe acest segment de piață.
De-a lungul istoriei sale de șapte ani, Gazpromneft a crescut de la câteva produse pentru cele mai populare mărci și modele de mașini din linia sa la o gamă largă de uleiuri pentru vehicule atât în Rusia, cât și în străinătate. În prezent, Gazpromneft produce uleiuri avansate pentru motoare și transmisii și lubrifianți pentru autoturisme și vehicule comerciale ușoare.
Gazprom Neft este o companie petrolieră din Rusia, a patra ca mărime în acest domeniu. Este deținută de Gazprom. Ea provine din Sibneft, fosta societate petrolieră a oligarhului Roman Abramovici. A fost cumpărată de către Gazprom în anul 2005 pentru 13,1 miliarde de dolari americani. În 2013, a avut un profit net de 5 miliarde de dolari americani.
Gazprom Neft deține în Serbia compania NIS Petrol, de la care a preluat pachetul majoritar în anul 2008.Autoritățile din Serbia au anunțat în august 2014 că investighează privatizarea NIS. Gazprom Neft este prezentă și în România, prin compania sârbă NIS Petrol. În august 2014, NIS Petrol deținea 15 stații de distribuție a carburanților în România, sub brandul Gazprom, precum și concesiunea a șase perimetre petrolifere de explorare în vestul României.