Grupul petrolier saudit Aramco a precizat că a realizat un profit net record de 161,1 miliarde de dolari în 2022. Cifra a înregistrat o creştere cu 46%, comparativ cu un rezultat net de 110 miliarde de dolari în 2021.

Amintim că Aramco a realizat un profit net de 88,2 miliarde de dolari în 2019, înainte ca pandemia de COVID-19 să afecteze pieţele şi să provoace pierderi considerabile pentru sectorul petrolier şi al aviaţiei, potrivit informațiilor transmise de afp.com

Rezultatele se datorează creşterii preţului petrolului şi volumelor vândute

Gigantul petrolier deținut de statul saudit a precizat că rezultatele se datorează „creşterii preţului petrolului şi volumelor vândute precum şi îmbunătăţirii marjelor de rafinare”.

Profitul record raportat de Aramco vine după rezultatele comparabile anunţate în luna februarie de alţi mari producători de petrol precum BP, Shell, Exxon Mobil şi Chevron, care au postat cu toţii profituri record pentru anul trecut, conform sursei menționate.

Compania investește în noi tehnologii cu emisii reduse de dioxid de carbon

„Având în vedere că anticipăm că petrolul și gazele vor rămâne esențiale în viitorul apropiat, riscurile de subinvestiție în industria noastră sunt reale – inclusiv contribuția la creșterea prețurilor la energie”, a declarat directorul executiv al Aramco, Amin Nasser.

Pentru a face față acestor provocări, compania investește în noi tehnologii cu emisii reduse de dioxid de carbon care au potențialul de a obține reduceri suplimentare ale emisiilor, a mai declarat Nasser.

Veniturile Aramco au alimentat economia regatului din Golful Persic

Veniturile Aramco, companie deţinută în mare parte de statul saudit, au alimentat economia regatului din Golful Persic, al cărui Produs Intern Brut a crescut cu 8,7% în 2022, potrivit estimărilor oficiale, ceea ce reprezintă cel mai ridicat ritm de creştere economică din rândul statelor G20.

Chiar dacă între timp cotaţiile petrolului au mai scăzut faţă de vârfurile atinse în 2022, ele ar urma să rămână totuşi la un nivel ridicat în acest an, susţinute în special de scăderea cotelor de producţie aprobate în luna octombrie de OPEC +, alianţa marilor exportatori mondiali de petrol.

Amintim că Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol.