EBITDA (Profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) a fost în scădere cu 26%, până la 1,251 miliarde de lei, în timp ce veniturile din exploatare au fost mai mici cu 23%, ajungând la 1,823 miliarde de lei.
Ce spun reprezentanții companiei
„Veniturile din exploatare au scăzut în primul semestru al anului faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, ca urmare a hidraulicităţii scăzute şi a diminuării preţului mediu de vânzare ca urmare a efectelor COVID-19, precum şi a faptului ca Hidroelectrica a fost obligată să vândă şi mai multă energie electrică pe piaţa reglementată decât în semestrul I al anului 2019 şi la un preţ şi mai mic. Acest lucru a dus şi la diminuarea cheltuielilor de exploatare”, explică reprezentanţii companiei.
Compania a produs în perioada analizată 7,136 TWh de electricitate, cu 23% mai puţin decât în primul semestru al anului trecut.
Investițiile au crescut cu peste 30%
Investiţiile au crescut însă cu 32%, până la 53,5 milioane de lei. Cea mai mare creştere, de 81%, a fost în zona investiţiilor în retehnologizări şi modernizări, unde au fost alocate 20,3 milioane de lei.
Hidroelectrica este cel mai mare şi cel mai ieftin producător de energie din ţară. Compania este deţinută de statul român prin Ministerul Economiei (80% din acţiuni) şi de Fondul Proprietatea (20%).
Ce spunea directorul Hidroelectrica despre prețul energiei electrice
Preţul energiei plătite de consumatorii finali nu poate să fie în acelaşi timp şi mic, şi să acopere investiţiile necesare în sectorul energetic, iar diferenţa este la nivelul unui pachet de ţigări, a declarat, marţi, Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica.
„Piaţa liberă este singura care poate să dea un preţ corect la consumator şi preţul acela care nouă ne este necesar să facem investiţiile. Să nu credeţi că putem avea şi preţ foarte mic la energie şi putem face şi investiţii. Trebuie să avem un preţ corect care să asigure ambele necesităţi. Pentru că dacă vă uitaţi în factura dumneavoastră, fiecare dintre noi dacă se uită acasă, 10% din factura de energie poate în procente pare foarte mult, dar în realitate… eu nu sunt fumător, dar mereu dau drept exemplu un pachet de ţigări, dar e mai scump pachetul de ţigări”, a susţinut Badea.