A scăzut profitul Hidroelectrica
În primele trei luni ale acestui an, Grupul Hidroelectrica a raportat un profit net de 1,326 miliarde de lei. Acesta reprezintă o scădere de 23% comparativ cu aceeași perioadă din 2023.
Atunci, profitul a fost de 1,723 miliarde de lei, conform Raportului trimestrial I 2024, publicat marți pe Bursa de Valori București.
În plus, veniturile au înregistrat o descreștere de 22% în comparație cu perioada similară din 2023. Ele se situează acum la 2,536 miliarde lei, față de 3,272 miliarde lei.
Rezultatul pe acțiune a înregistrat o scădere de 23%, trecând de la 3,84 lei/acțiune la 2,95 lei/acțiune.
Rata de operare, în sumă de 59%, a înregistrat o scădere de 2% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. În același timp, marja netă, de 52%, a înregistrat o scădere de 1%.
„Grupul Hidroelectrica înregistrează rezultate operaţionale şi financiare în scădere pentru primele 3 luni ale anului 2024, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, în linie cu previziunile bugetare.
Marja operaţională şi marja netă ale Grupului au fost diminuate cu 2%, respectiv 1% faţă de perioada similară a anului 2023, în principal ca urmare a diminuării preţurilor de vânzare a energiei electrice (atât pe plan local, cât şi în piaţa interconectată europeană) şi a cantităţii de energie electrică vândută.
Rezultatele obţinute în T1 2024 reflectă aşteptările stabilite în bugetul aprobat pentru 2024″, se arată în document.
Producţia de energie electrică a fost în scădere
Producția de energie electrică a înregistrat o descreștere în comparație cu perioada similară din anul anterior. Acest lucru a avut un impact asupra performanțelor Hidroelectrica în primele trei luni ale anului 2024.
Această scădere a producției a fost determinată atât de reducerea prețurilor de vânzare a energiei electrice, cât și de scăderea cantității de energie electrică vândută. Astfel, ele au condus la o diminuare a veniturilor din vânzarea de energie.
Producția netă de energie produsă și vândută a înregistrat o ușoară descreștere de 3% în primul trimestru al anului 2024 în comparație cu aceeași perioadă din anul precedent. Cantitatea înregistrată în perioada ianuarie-martie 2024 a fost de 4.475 GWh.
Această reducere a fost în principal influențată de condițiile hidrologice înregistrate în luna martie 2024. Debitul mediu al Dunării în această perioadă (6.054 mc/s) a înregistrat o scădere de aproximativ 15% față de aceeași perioadă din 2023.
Veniturile aferente tranzacţiilor au fost afectate
Veniturile din tranzacțiile înregistrate în perioada ianuarie-martie 2024 au fost influențate de mai mulți factori legați de condițiile pieței, în special de scăderea prețurilor la energie.
Acest fenomen a fost accentuat de reducerea cererii lunare a furnizorilor înscriși la mecanismul de achiziție unic pentru cantitățile de energie care puteau fi achiziționate prin intermediul MACEE.
Aici, prețul de achiziție de 450 lei/MWh a devenit mai ridicat decât prețul la care aceștia puteau cumpăra energia din PZU.
Astfel, reducerea prețului SPOT în perioada ianuarie-martie 2024 a dus la o scădere a veniturilor înregistrate în perioada ianuarie-martie 2024. Aceasta a scăzut cu 30% față de aceeași perioadă din 2023.
Un alt lucru care a determinat această scădere este nepreluarea întregii cantități alocate Hidroelectrica în cadrul licitației anuale din luna decembrie 2023 pentru livrare în anul 2024 prin intermediul MACEE.
Veniturile din furnizarea de energie electrică au înregistrat o scădere de 24%. Ele au ajuns la 622 milioane lei în primele trei luni ale anului 2024. Veniturile din primele trei luni ale lui 2023 au fost de 822 milioane lei.
Această reducere este rezultatul:
- scăderii prețului de vânzare a energiei electrice
- diminuării volumelor furnizate în primele 3 luni ale anului 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023
Costurile de transfer au crescut
Costurile de transfer pentru furnizarea energiei electrice au înregistrat o creștere de 14%. El au ajuns la 380 milioane lei în primele trei luni ale anului 2024. În aceeași perioadă a anului trecut, ele au fost de 333 milioane lei.
Potrivit raportului, creșterea acestor costuri se explică în mare parte prin majorarea tarifelor reglementate, începând cu luna aprilie 2023 și continuând până în ianuarie 2024. Această creștere a fost afectată negativ de reducerea volumelor furnizate.
Veniturile suplimentare provenite din contractele cu clienții au înregistrat o diminuare de 55%. Acestea au ajuns la 61 milioane lei în primele trei luni ale anului 2024. Veniturile erau de 122 milioane lei în aceeași perioadă a anului 2023.
Modificările înregistrate în veniturile generate de serviciile furnizate de companie în calitate de Parte Responsabilă cu Echilibrarea sunt influențate de comportamentul tuturor participanților din piața de energie electrică în gestionarea dezechilibrelor.
Hidroelectrica este principalul producător de energie verde din România și furnizorul principal de servicii tehnologice esențiale pentru Sistemul Energetic Național. Este o companie de importanță vitală pentru un sector strategic, având implicații semnificative în asigurarea securității naționale.