Profitul net al Hewlett-Packard (HP) a scăzut, în trimestrul mai-iulie, al treilea al anului fiscal 2008-2009, cu 21,1%, la 1,6 miliarde de dolari, de la 2,03 miliarde de dolari în perioada similară a anului trecut, iar grupul a manifestat prudenţă cu privire la cererea pe segmentul business. Rezultatul HP a depăşit uşor estimările analiştilor, datorită unei evoluţii neaşteptat de bune a vânzărilor de servere. Directorul general al grupului american, Mark Hurd, a declarat, într
Profitul net al Hewlett-Packard (HP) a scăzut, în trimestrul mai-iulie, al treilea al anului fiscal 2008-2009, cu 21,1%, la 1,6 miliarde de dolari, de la 2,03 miliarde de dolari în perioada similară a anului trecut, iar grupul a manifestat prudenţă cu privire la cererea pe segmentul business.
Rezultatul HP a depăşit uşor estimările analiştilor, datorită unei evoluţii neaşteptat de bune a vânzărilor de servere. Directorul general al grupului american, Mark Hurd, a declarat, într-o conferinţă, că mediul de afaceri în care activează HP se stabilizează, însă, întrebat dacă cererea a început să revină, a arătat că „ceea ce am văzut până acum în acest an este ceea ce vom vedea până la sfârşitul anului”.
Hurd s-a declarat încurajat de stabilitate, însă s-a ferit să folosească termeni precum „revenire, redresare, relansare”.
HP este prezent pe aproape toate segmentele sectorului IT, de la computere personale şi servicii la servere, imprimante şi copiatoare, iar rezultatele grupului sunt un bun indicator pentru situaţia generală a industriei de profil.
Şi vânzări în scădere
Vânzările HP au scăzut cu 2% în perioada mai-iulie, la 27,5 miliarde de dolari, peste estimările de 27,2 miliarde de dolari ale analiştilor.
Hewlett-Packard este cel mai mare producător de computere personale la nivel mondial, acoperind circa 20% din piaţă. Deşi livrările de computere au crescut cu 2% în trimestrul analizat, veniturile de pe acest segment au scăzut cu 18%, ca urmare a reducerilor de preţuri.
Grupul şi-a majorat cota de piaţă pe segmentele PC-urilor şi serverelor, însă a anunţat că anticipează evoluţii mai modeste în următoarele trimestre.
HP este, totodată, al doilea mare furnizor de servicii IT din lume, după IBM, poziţie câştigată anul trecut prin achiziţia EDS.
SURSA: Mediafax