Profitul net în perioada iulie-septembrie 2016 s-a situat la 54,8 miliarde de ruble (843 milioane de dolari), sub estimările analiştilor, de 55,4 miliarde de ruble.
Vânzările au scăzut cu 2,5%, la 1.300 miliarde de ruble, în timp ce profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) a înregistrat un declin de 12,5%, la 165,9 miliarde de ruble.
Scăderea veniturilor a fost provocată de preţul mai redus al ţiţeiului şi de majorarea taxelor de export, deşi marja de rafinare în Rusia a fost mai ridicată, a informat Lukoil.
Producţia de hidrocarburi a scăzut cu 11% în trimestrul trei din 2016, la 2,1 milioane de barili pe zi. Companiile ruseşti se confruntă cu declinul producţiei de ţiţei, din cauza epuizării zăcămintelor din vestul Siberiei. Ele au adoptat noi metode de extragere a ţiţeiului, cum ar fi fracturarea hidraulică şi forajul orizontal, pentru a susţine producţia.
Lukoil este al doilea mare producător de ţiţei din Rusia, cu rezerve dovedite de hidrocarburi care se ridică la aproximativ 1,3% din rezervele globale.
Compania rusă intenţionează să producă în acest an aproximativ 85 de milioane de tone de ţiţei.
Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.
Lukoil intenţionează să menţină în 2017 acelaşi nivel al producţiei ca în 2016, a declarat recent Vagit Alekperov, directorul general al companiei ruse, citat de RIA Novosti.
"Vom stabiliza producţia de ţiţei la acest nivel, la nivelul din 2016", le-a declarat jurnaliştilor Vagit Alekperov.
Lukoil este al doilea mare producător de ţiţei din Rusia, cu rezerve dovedite de hidrocarburi care se ridică la aproximativ 1,3% din rezervele globale.
Compania rusă intenţionează să producă în acest an aproximativ 85 milioane de tone de ţiţei.
Declaraţia lui Vagit Alekperov a venit după ce Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a convenit miercuri să-şi reducă producţia de petrol pentru prima dată în ultimii opt ani. Plafonul de producţie al OPEC a fost redus până la 32,5-33 milioane de barili pe zi, în ideea de a susţine preţul petrolului.
Decizia OPEC ar putea stabiliza preţul barilului de ţiţei la aproximativ 50 de dolari, consideră reprezentanţii Lukoil.
Vagit Alekperov a anunţat că studiile tehnice privind zăcămintele Ab Teymour şi Mansouri din Iran vor fi prezentate în viitorul apropiat companiei naţionale iraniene de petrol (NIOC).
AGERPRES