În perioada ianuarie-martie 2014, profitul neajustat a fost de 20,8 miliarde de forinţi (99 milioane de dolari), faţă de un câştig de 27,8 miliarde de forinţi în primul trimestru din 2013. Rezultatele vin pe fondul contribuţiei mai scăzute a zăcămintelor de gaze din Europa Centrală şi de Est, al preţului mai redus al gazelor naturale şi al deteriorării condiţiilor externe.

Cheltuielile de capital (Capex) s-au ridicat la 147 miliarde de forinţi în primele trei luni din acest an iar 65% din această sumă o reprezintă achiziţiile companiei din Marea Nordului, unde MOL a cheltuit 51 miliarde de forinţi în proiecte organice.

”Primul trimestru al anului a fost dificil din cauza cerinţelor autorităţilor de reglementare şi a mediului macroeconomic”, a declarat şeful MOL, Zsolt Hernadi. Joi, acţiunile MOL au închis în creştere cu 1,3%, la 12.900 euro, la bursa de la Budapesta.

Cu o zi în urmă, miercuri, MOL a anunţat achiziţia celor 208 de benzinării Agip deţinute de italienii de la Eni în România, Cehia şi Slovacia. Cele 42 de staţii Agip din România vor fi rebranduite sub marca MOL, care va avea în total în România o reţea de 189 de benzinării.

În România, achiziţia reprezintă un punct de referinţă pentru îndeplinirea strategiei grupului MOL de a-şi creşte cota de piaţă.

Prin integrarea celor 42 de noi benzinării, MOL România va ajunge la o reţea de 189 unităţi, plasate pe artere de trafic intens sau în poziţii de mare vizibilitate, sub marca MOL. 

Grupul MOL este o companie multinaţională integrată şi independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 40 de ţări şi aproximativ 29.000 de angajaţi în întreaga lume.

Grupul are peste 75 de ani de experienţă în explorarea şi producţia de hidrocarburi, având în prezent operaţiuni de producţie în 8 ţări şi activităţi de explorare în 13 ţări. Grupul controlează patru rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de peste 1.700 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, în 11 ţări, dintre care 147 în România. MOL deţine locul al patrulea pe piaţa românească a distribuţiei de carburanţi, după Petrom, Rompetrol şi Lukoil. (Sursa: Agerpres)