Potrivit unui comunicat remis luni Agerpres, în T3 profitul net a înregistrat valoarea de 77,1 milioane lei, în creştere cu 48%, în comparaţie cu trimestrul anterior.
'Sumele colectate aferente portofoliilor cesionate au ajuns la 731 milioane lei, în creştere cu 16% comparativ cu perioada similară a lui 2015. În trimestrul 3/2016, Kruk a raportat sume colectate în valoare de 266 milioane lei, reprezentând o creştere de 11% faţă de T3/2015. Acesta a fost cel mai bun rezultat trimestrial până în prezent, marcând o creştere a sumelor colectate generate în primul rând de investiţiile din 2016 şi de un mediu macroeconomic constructiv. În primele trei trimestre din 2016, Grupul KRUK a investit 976 milioane lei în 60 de portofolii de creanţe, cu o valoare nominală totală de 6,67 miliarde lei. Investiţiile au crescut astfel cu 220% faţă de perioada similară a anului precedent. Pentru trimestrul 4/ 2016 şi primul trimestru al anului 2017, Kruk estimează că vânzările de portofolii de creanţe îşi vor menţine trendul', se menţionează în comunicat.
În primele trei trimestre din 2016, Kruk a emis obligaţiuni în valoare de 670,7 milioane lei printr-o ofertă publică (313 milioane lei) şi un plasament instituţional privat (269 milioane lei). După sfârşitul T3, Kruk a plasat obligaţiuni private în valoare de 156 milioane lei, purtătoare de aceeaşi dobândă ca cea a emisiunilor anterioare.
Datorită numeroaselor portofolii de creanţe cesionate, dar şi pentru a susţine creşterea organizaţiei în zona Europei Centrale prin achiziţia unor companii mici şi mijlocii de management al creanţelor, Consiliul de Administraţie al Kruk a decis să propună acţionarilor o creştere de capital social cu până la 1 milion de acţiuni (5,6% din capitalul social existent).
'Decizia de a emite noi acţiuni este generată de expansiunea Kruk, atât în Europa Centrală, cât şi pe noi pieţe în zona Europei Occidentale. Aceasta este direcţia pe care am adoptat-o în urmă cu doi ani ca parte a strategiei pentru perioada 2015-2019. Astăzi, avem o oportunitate unică de a deveni una dintre puţinele companii poloneze care şi-au dezvoltat şi stabilit operaţiunile pe cea mai mare, şi în acelaşi timp cea mai exigentă, piaţă europeană. Numărul în creştere de portofolii cesionate şi noile oportunităţi de achiziţie a unor companii străine, vor contribui la creşterea organizaţiei noastre. De aceea dorim să fim pregătiţi pentru oportunităţi de investiţii, iar emiterea de acţiuni ne va ajuta în acest sens. Prin fluxul de numerar ridicat generat de activităţile noastre zilnice şi prin finanţări rezonabile, vom continua expansiunea Kruk în Europa, fructificând ceea ce piaţa de profil ne oferă,' a mai adăugat Piotr Krupa.
Sumele colectate aferente portofoliilor de creanţe cesionate în T3/2016 au înregistrat valoarea de 268 milioane lei, în creştere cu 25% faţă de perioada similară a anului trecut, acesta fiind cel mai bun rezultat din istoria Kruk. În perioada ianuarie – septembrie 2016, sumele totale colectate au atins cifra de 731 milioane lei.
'Istoric vorbind, cel de-al treilea trimestru din an nu este în mod obişnuit o perioadă în care înregistrăm rezultate solide, dar anul acesta a fost diferit, deoarece ultimele trei luni s-au dovedit a fi cele mai bune din istoria noastră. Aceasta reprezintă o bună previziune pentru ultimul trimestru al anului', a precizat Piotr Krupa.
În T3 /2016, Kruk a investit 213,8 milioane lei în 16 noi portofolii de creanţe cu o valoare nominală de 2,08 miliarde lei. Toate investiţiile făcute de Kruk până la sfârşitul lunii septembrie au totalizat 976,3 milioane lei, pentru achiziţia a 60 de portofolii pe şase pieţe europene: Polonia, România, Republica Cehă, Germania, Spania şi Italia.
Kruk România este membră a Grupului Kruk şi a fost înfiinţată în anul 2007. În prezent, Grupul Kruk desfăşoară operaţiuni în Polonia, România, Republica Cehă, Slovacia, Germania, Italia şi Spania.