OMV Petrom a raportat pentru trim. III o creștere a profitului net cu 46%, de la 864 mil.lei la 1,273 miliarde de lei.
În ceea ce privește profitul net pe primele nouă luni, compania a raportat o creștere de 27%, de la 2.892 miliarde de lei la 3,666 miliarde lei (831,6 milioane euro), însă vânzările au scăzut cu 5%, la 18,15 miliarde lei (4,117 miliarde euro), se arată în raportul OMV Petrom remis Bursei de Valori București.
Totuși, în trim. III vânzările companiei au crescut cu 6%, ajungând la 6,57 miliarde de lei.
Investiţiile efectuate de OMV Petrom au scăzut cu 1% în primele nouă luni din acest, de la 3,5 miliarde de lei la 3,487 miliarde lei.
"În trimestrul al treilea am continuat să ne îmbunătăţim performanţa, beneficiind de conjunctura favorabilă a preţului la ţiţei şi de rezultatele optimizării costurilor. În E&P pe parcursul primelor nouă luni din 2013 am reuşit să obţinem, pentru prima dată după privatizare, stabilizarea producţiei la nivel de grup, comparativ cu anul anterior, ca urmare a investiţiilor continue", a declarat, în comunicat, Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom.
Potrivit directorului general al companiei, "în zona offshore, activitatea de explorare avansează şi, în parteneriat cu ExxonMobil, ne propunem să reluăm forajul în blocul Neptun la jumătatea anului 2014. Performanţa sectorului G&E a reflectat mediul de piaţă dificil, caracterizat prin cerere modestă şi preţuri scăzute la energie electrică, în timp ce în sectorul R&M (rafinare şi marketing), marjele de rafinare au rămas sub presiune".
Potrivit datelor furnizate de grup, în trimestrul trei din acest an, conjunctura preţului la ţiţei a rămas favorabilă, preţul mediu al ţiţeiului Ural crescând uşor la 110,63 dolari /baril. Preţul mediu realizat la ţiţei a crescut cu 8%, ajungând la 98,10 dolari /baril, deoarece pentru anul 2013 nu au fost contractate instrumente de acoperire a riscului privind preţul ţiţeiului, în timp ce rezultatul din trimestrul doi din 2012 a reflectat pierderi de 83 milioane lei cauzate de aceste instrumente .
Costurile de producţie ale Grupului exprimate în USD/bep (baril echivalent petrol) au crescut cu 2% comparativ cu T3/12, în principal din cauza efectului nefavorabil al cursului de schimb (deprecierea dolarului față de moneda națională cu 7%), în pofida costurilor de producţie nominale mai scăzute şi a volumelor de producţie mai mari. În România costurile de producţie exprimate în dolari /bep au fost stabile, înregistrând valoarea de 14,24 dolari /bep, iar în RON au scăzut cu 7%, ajungând la 47,78 leu/bep, datorită managementului strict al costurilor si volumelor de producţie mai mari.
Producţia zilnică de hidrocarburi a Grupului a fost de 182.400 bep (din care 171.200 bep în România), iar producţia totala s-a situat la 16,8 milioane bep, uşor peste nivelul din T3/12. În România, producţia totală de ţiţei şi gaze a crescut cu 0,7%, ajungând la 15,75 milioane bep, fiind susţinută de lucrările de reparaţii capitale, de activităţile de foraj şi de redezvoltare a zăcămintelor. Producţia internă de ţiţei a fost de 7,23 milioane bbl, uşor peste nivelul din T3/12. Producţia internă de gaze naturale a ajuns la 8,5 milioane bep, cu 0,9% peste nivelul din T3/12, în special datorită rezultatelor bune ale campaniilor de reparaţii capitale offshore din blocul Istria. De asemenea, în trimestrul trei din acest an, programul de foraj al Grupului a inclus 48 de sonde noi în Romania.
Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%.