Profitul OMV Petrom s-a dublat în primele 9 luni ale acestui an față de perioada similară a anului trecut, conform raportului financiar al companiei.
Grupul OMV Petrom a înregistrat, în primele nouă luni ale acestui an, un profit net în valoare de 1,85 miliarde de lei, în creştere de peste două ori (111%) faţă de rezultatul net afişat în perioada similară a anului trecut, de 878 de milioane de lei, conform rezultatelor financiare neauditate publicate joi de companie.
Profit net CCA atribuibil acţionarilor OMV Petrom excluzând elementele speciale a fost de 2,054 miliarde de lei, mai mare cu 128% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Profitul pe acţiune CCA excluzând elementele speciale s-a cifrat la 0,0363 lei.
Vânzările grupului în primele 9 luni din acest an au totalizat 14,294 miliarde de lei, în creştere cu 20% faţă de perioada similară din 2016, când au atins 11,953 miliarde de lei.
‘În T3/17, am înregistrat încă un trimestru cu indicatori macroeconomici favorabili care au susţinut cererea pentru produsele noastre şi volumele de vânzări mai mari. Am beneficiat de creşterea cotaţiilor la mărfuri şi de marje de rafinare foarte solide. În plus, am continuat disciplina strictă a costurilor în vederea îmbunătăţirii poziţiei competitive pe piaţă şi am făcut progrese în privinţa proiectelor de investiţii. În consecinţă, rezultatul nostru din exploatare CCA excluzând elementele speciale în 1-9/17 a atins 2,7 miliarde de lei, atât segmentul Upstream cât şi Downstream, înregistrând creşteri semnificative. În Upstream, reducerea în continuare a costurilor unitare de producţie a supracompensat impactul din declinul producţiei. În Downstream Oil rezultatele solide au reflectat atât volumele mai mari de vânzări, cu precădere în domeniul vânzărilor cu amănuntul, cât şi un grad de utilizare a activelor companiei în continuare ridicat. Downstream Gas a avut o performanţă îmbunătăţită şi a beneficiat de înregistrarea unor venituri din asigurare aferente centralei electrice de la Brazi. Îmbunătăţirea fluxului de trezorerie extins a fost rezultatul unui flux de trezorerie din activităţi de exploatare mai mare şi al unui nivel mai redus al investiţiilor’, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.
Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01% iar Ministerul Energiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).