79-8704-1.jpgLa bursă, scăderile au continuat într-un ritm accelerat şi aproape generalizat. S-au comportat ceva mai bine Petrom, Bermas Suceava şi Antibiotice. Şi aceste titluri au consemnat scăderi, dar, pe ansamblul ultimelor 20 de şedinţe, ele au fost mai reduse decât cele înregistrate de BET. Pe indicele BET-FI, de exemplu, ne aflăm în prezent la o scădere, comparativ cu maximele istorice de la finalul lunii iulie, de aproape 32%. O regresie similară a avut şi BET. Nu toate acţiunile au scăzut în acelaşi ritm. În cazul celor amintite mai sus, pierderile au fost mai reduse, dar există şi situaţii cu scăderi mult mai accelerate.

Pentru nou-admisa la cota bursei Condmag SA, scăderea din această perioadă a depăşit 55%, iar în cazul Dafora SA (companie tranzacţionată pe Rasdaq, la fel ca şi IAR Ghimbav), reculul a fost chiar de 62%. Toate aceste cifre arată amplitudinea ridicată a corecţiei bursiere din ultimele trei-patru luni, atât la nivelul mediei, cât şi pe extreme.

Probabil că, pe fondul unei reveniri pe trend pozitiv, emitenţii care au scăzut mai mult vor fi aceia care vor cunoaşte un ritm mai accelerat de recuperare. Însă volatilitatea ridicată a cotaţiilor pe toate segmentele se va menţine în săptămânile şi lunile următoare, deci şi riscurile vor rămâne crescute.

Sursa: www.ktd.ro