75-7737-1.jpgPe piaţă se simte lipsa unor investitori puternici. În ultima săptămână am avut multe zile de lichiditate foarte scăzută, una singură, cea de vineri 19 octombrie, fiind ceva mai animată. La această lipsă de interes pentru acţiunile tranzacţionate contribuie doi factori principali.

Primul este contextul extern general, care face ca marile fonduri de investiţii să fie în prezent în expectativă şi să prefere să tranzacţioneze mai mult pe pieţele lichide, nedorind deocamdată să-şi asume riscul suplimentar al lipsei de lichiditate întâlnit pe bursele mici din economiile emergente.

Al doilea factor este apropiata ofertă publică primară a Transgaz Mediaş. Investitorii ştiu că este o bună oportunitate de plasare a disponibilităţilor în condiţii de risc redus, şi de aceea nu intră acum să investească în acţiunile deja tranzacţionate, ci păstrează capitaluri importante pentru a subscrie în această ofertă. Ca atare, avem o lipsă a cumpărătorilor, atât de pe plan intern, cât şi extern. Mai mult decât atât, într-o astfel de conjunctură de piaţă mai repede se găsesc speculatori care să vândă decât speculatori interesaţi să cumpere pe termen scurt. Vom mai avea de aşteptat cu structura actuală de portofoliu până când să vedem o apreciere a cotaţiilor care să ne determine să ne gândim şi la vânzări.

Sursa: www.ktd.ro