Profitul producătorilor de mobilă stă în accesorii

Pe o piață estimată la 750 de milioane de euro, cei mai mari retaileri revin pe creștere și pregătesc noi inaugurări. Cea mai așteptată extindere este cea a suedezilor de la IKEA.

Diminuarea semnificativă a consumului și-a pus amprenta și pe piața mobilei, însă renovările – care de altfel au dus la revenirea segmentului de bricolaj în ultimul an – au ajutat la recâștigarea parțială a echilibrului. Dacă vânzările de mobilier de grădină au crescut încasările în trimestrul al doilea, a venit rândul accesoriilor să fie „vedetele“.
Este, de altfel, segmentul pe care retailerul IKEA  mizează odată cu lansarea noului catalog care corespunde perioadei septembrie 2012 – august 2013. „Vânzările aferente catalogului pe 2011/2012 au înregistrat o creștere de două cifre (față de 361,8 milioane de lei – echivalentul a 85 milioane de euro – în perioada catalogului 2010/2011 – n.red.) în raport cu cele anterioare, iar pentru acesta estimăm o majorare de o singură cifră“ a declarat Cornel Oprișan, retail manager al IKEA România. Potrivit acestuia, plusul se datorează creșterii numărului de vizitatori, dar și posibilității de a cumpăra mobila în rate.
Și pentru că rezultatele financiare sunt îmbucurătoare, IKEA ia în calcul extinderea, fără a divulga locația următoarei unități. „Nu știm unde va fi umătorul magazin, studiile nu sunt gata. Construcția și amenajarea unui magazin durează 14 luni“, a declarat Oprișan, menționând că sunt vizate orașele cu peste 300.000 de locuitori.

Extindere, extindere, extindere
Dacă IKEA rămâne momentan cu un singur magazin pe piața locală, restul retailerilor au ales expansiunea. Spre exemplu, Kika a anunțat deja că va deschide o nouă unitate în Bucureşti şi un magazin la Constanța.
Cu o cifră de afaceri de 113 milioane de euro, în creștere față de anul 2010, cel mai mare retailer de mobilă din România, Mobexpert, a deschis la finalul lunii trecute primul hipermagazin din vestul țării, în urma unei investiții de aproximativ două milioane de euro. Retailerul mai ia în calcul încă o inaugurare în 2012, însă pentru moment este în stand-by. Sigur este faptul că următoarele magazine nu vor fi deschise în București. „Capitala nu este o prioritate pentru noi acum. Avem patru magazine“, spune Dan Șucu. 
Extinderea și creșterea sunt pri­ori­tăți și pentru Lemet, unul dintre cei mai importanți producători de mobilă la nivel naţional. Potrivit lui Adrian Rizea, proprietarul companiei, în prima jumătate a lui 2012 reţeaua de magazine LEM’S (divizia de retail a producătorului n.red) a atins o cifră de afaceri de 70 milioane de lei (circa 16 milioane de euro), în creştere cu 21%.  „Premisele acestei creşteri au fost, în primul rând, programele noi de mobilă dezvoltate de specialiştii fabricii, în al doilea rând creşterea ponderii produselor complementare aflate în magazinele reţelei“, explică Rizea, menționând că extinderea rețelei de magazine a contribuit, de asemenea, la majorarea cifrei de afaceri.