Profitul net al grupului austriac Raiffeisen Bank International AG (RBI) a depăşit estimările în trimestrul trei din 2017, datorită îmbunătăţirii situaţiei de pe pieţele din Europa de Est şi a costurilor de risc mai scăzute, transmit MarketWatch şi Reuters.
În perioada iulie-septembrie 2017, profitul net al Raiffeisen Bank International a urcat cu 39%, la 322 de milioane de euro (375,7 milioane de dolari), în timp ce analiştii se aşteptau la 255 de milioane de euro.
Raiffeisen Bank International şi grupul mamă Raiffeisen Zentralbank a fost incluse printre cele 51 de mari bănci europene care au fost supuse în 2016 la o nouă rundă de teste de stres derulate de Autoritatea Bancară Europeană şi, potrivit rezultatelor, Raiffeisen se numără printre băncile care au obţinut cele mai slabe rezultate.
Marţi, RBI a dat asigurări că a ieşit cu bine din perioada mai dificilă şi va plăti primele dividende din ultimii patru ani. Indicele de adecvare a capitalului Tier 1 al RBI a atins la 30 iunie 2017 ţinta pe termen mediu de 13%, faţă de 12,8% la 30 iunie 2017 şi 12,4% în 2016.
Veniturile nete din dobânzi au urcat cu 9,7% în trimestrul trei din 2017, la 803 milioane de euro, în timp ce veniturile din comisioane au crescut la 429 de milioane de euro.
Luna aceasta, agenţia de evaluare financiară Moody's a revizuit în creştere, de la "Baa1" la "A3", ratingurile atribuite pentru datoriile şi depozitele pe termen lung ale grupului austriac Raiffeisen Bank International AG (RBI) şi a menţinut perspectiva acestor calificative la stabilă. De asemenea, Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul BCA (de soliditate financiară) al RBI de la "ba2" la "ba1", şi ratingul BCA ajustat, de la "ba1"la "baa3", se arată în comunicatul Moody's, transmite Agerpres.
Revizuirea în creştere a ratingulului BCA (de soliditate financiară) de la "ba2" la "ba1" reflectă evaluarea Moody's referitoare la îmbunătăţirea solvabilităţii instituţiei financiare, datorită întăririi parametrilor privind creditele neperformante şi capitalizarea, la 30 iunie 2017. De asemenea, îmbunătăţirea calificativului reflectă îmbunătăţirea calităţii activelor băncii şi a capitalizării, precum şi perspectivele Raiffeisen Banking Group de a înregistra o profitabilitate durabilă mai ridicată.
Nivelul creditelor neperformante ca procent din împrumuturile brute ale RBI s-a îmbunătăţit la 7,3% la 30 iunie 2017, de la 8,7% în 2016 (pro forma). Vânzarea creditelor neperformante, alături de redresarea economiei în multe state din Europa Centrală şi de Est (CEE), a fost motorul cheie pentru îmbunătăţire.
La începutul acestui an, RBI a finalizat fuziunea cu grupul mamă RZB pentru a simplifica structura complexă a grupului Raiffeisen şi a consolida baza sa de capital.
În România, Raiffeisen Bank oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare pentru aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, IMM-uri sau corporaţii. Banca are o reţea de aproape 500 de agenţii în toată ţara, peste 1.140 de ATM-uri, aproximativ 14.000 de terminale EPOS şi peste 80 de MFM-uri.