Profitul Romsilva pe 2014 ar putea depăşi estimările cu 50%

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva ar putea încheia anul 2014 cu un profit brut de peste 150 milioane de lei, cu 50% mai mare decât estimările, şi cu o cifră de afaceri de 1,27 miliarde de lei, aceste cifre fiind susţinute în principal din vânzările de masă lemnoasă la preţuri cu 40% mai mari faţă de anii trecuţi.

"Regia a avut un an bun din punct de vedere financiar. Prin măsurile pe care le-am luat a fost o transparenţă totală pe licitaţiile de masă lemnoasă, unde am obţinut un adaos destul de substanţial. În doar doi ani, am reuşit să obţinem un plus de 40%, iar în unele zone chiar şi de 50%. Dacă în 2012 vorbeam despre un profit de 30 de milioane de lei, acum avem în program 100 de milioane de lei, dar cred că vom termina anul cu un profit brut de peste 150 de milioane de lei, în condiţiile în care am vândut mai puţină masă lemnoasă decât în anii trecuţi", a declarat directorul general al RNP – Romsilva, Adam Crăciunescu.

Potrivit sursei citate, vânzarea lemnului reprezintă principală sursă de venit pentru regie, iar restul provine din acţiuni de vânătoare şi din vânzarea fructelor de pădure, plantelor medicinale, ciupercilor şi vânatului.

"Lemnul reprezintă 85% din veniturile noastre, dar am avut încasări şi din sectorul de vânătoare, deşi fondurile s-au redus la jumătate. Am avut o creştere a veniturilor în această perioadă pentru că ne-am concentrat pe zonele de vânat cu tradiţie, pe partea de nord a judeţului Argeş, pe Dâmboviţa, Ialomiţa, unde sunt patru fonduri, toate rentabile, dar şi pe Mureş. De asemenea, la fructe de pădure, principiul a fost clar: nu recoltăm decât dacă vânzările sunt eficiente şi acest lucru l-au înţeles şi partenerii care achiziţionează fructe de pădure. Nu a fost un an foarte bun din punct de vedere al climei, dar am avut preţuri care ne-au avantajat şi la fructe de pădure, dar şi la plante medicinale", a spus directorul general al regiei.

Şeful Romsilva a adăugat că, pentru administrarea parcurilor naţionale şi creşterea cailor de rasă, Romsilva a alocat şi în 2014 fonduri importante din bugetul regiei.

"La 'cai de rasă' am reuşit să facem investiţii suplimentare în acest an, să luăm utilaje şi să îmbunătăţim infrastructura privind adăpostul cabalinelor", a afirmat Crăciunescu.

RNP – Romsilva funcţionează din 2010 sub autoritatea Ministerului Mediului şi Pădurilor şi administrează 3.266.494 hectare de pădure aflată în proprietatea statului cu circa 18.000 de angajaţi, asigurând servicii silvice pentru o suprafaţă de 1.123.378 hectare fond forestier proprietate publică a unităţilor administrativ teritoriale sau privată a proprietarilor privaţi.

Din totalul suprafeţei administrate, 586.214 hectare se găsesc în arii protejate şi cuprind inclusiv ultimele păduri virgine din Europa.

AGERPRES