Santander a înregistrat în 2012 un profit net de 2,21 miliarde de euro (3 miliarde de dolari), iar provizioanele au urcat la 18,8 miliarde de euro. Procentul creditelor neperformante din totalul împrumuturilor a crescut la 4,54% la sfârşitul lunii decembrie, iar în Spania acest indicator a urcat la 6,74%, de la 6,38% la 30 septembrie 2012.

Şi în America Latină, şi în special în Brazilia, a sporit nivelul creditelor neperformante, din cauza încetinirii creşterii economiei. Băncile spaniole se confruntă cu un nou val de credite neperformante pe măsură ce guvernul de la Madrid implementează o serie de măsuri dure de austeritate care vor agrava problemele cu rambursarea creditelor cu care se confruntă deja gospodăriile. În plus, rata şomajului din Spania, deja cea mai mare din UE, ar urma să continue să crească, ceea ce va pune şi mai multă presiune pe consumatori şi gospodării.

"În 2013, după ce vom termina cu provizioanele speciale, vom înregistra o creştere solidă a rezultatelor financiare, datorită reducerii costurilor", a declarat preşedintele băncii spaniole, Emilio Botin.

Datorită îmbunătăţirii condiţiilor de pe pieţele financiare, Santander a decis să achite mai repede împrumutul pe trei ani acordat de Banca Centrală Europeană (BCE). Astfel, banca spaniolă a anunţat că va achita peste două treimi din cei 35 miliarde de euro acordaţi de BCE.

Divizia din Brazilia a contribuit cu 26% la profitul obţinut de Santander în 2012, comparativ cu o contribuţie de doar 15% a Spaniei.
Sursa: Agerpres