În timp ce majoritarul de la Rompetrol, KazMunaiGas, lansează ofertele de preluare pentru companiile din grup, Petrom şi Oil Terminal caută bani pentru investiţii în creditele bancare.

Deşi preţul barilului de petrol a scăzut uşor în prima lună a acestui an, de la circa 80 de dolari până la 75-77 de dolari, companiile din sector rămân printre preferatele investitorilor de pe piaţa de capital. Inclusiv în România, unde ofertele de preluare obligatorie ale KazMunaiGas vor aduce aproximativ 100 de milioane de euro în piaţă.

Cotaţia de anul trecut a petrolului, extrem de volatilă, cu un minim de 33 de dolari, a lovit puternic în profiturile companiilor de profil. British Petrolium (BP), ajunsă pe locul secund în lume după ce a depăşit Royal Dutch Shell la producţie, şi-a diminuat profitul cu 45% în 2009 faţă de anul anterior, coborând până la 14 miliarde de dolari, de la 25,6 milarde dolari. De asemenea, preţul gazelor naturale, care reprezintă 40% din producţia BP, a crescut doar cu 12% în ultimele 12 luni şi a afectat profitul companiei.

Situaţia din 2010 nu pare să fie mult diferită faţă de anul trecut. Chiar dacă revenirea uşoară a economiilor va susţine cererea de petrol şi gaze, marjele de profit se vor reduce (mai ales în cazul gazelor naturale, unde nu există un cartel de ţări, gen OPEC, care să menţină preţurile).

Ofertă pentru Rompetrol Well Services

Principalele companii din ţara noastră nu şi-au publicat încă rezultatele preliminare pentru anul trecut. Interesul investitorilor de pe piaţa de capital pentru acţiunile acestor societăţi rămâne însă ridicat, datorită stabilităţii industriei şi posibilităţilor de creştere date de revenirea economiilor dezvoltate. La acestea se adaugă şi evenimentele aşteptate pentru anul în curs, perioada debutând cu discuţiile referitoare la ofertele de preluare ale majoritarilor din companiile Rompetrol.

Obligativitatea depunerii unei oferte de achiziţionare a acţiunilor pe care kazahii nu le deţin încă prin Rompetrol Group NV s-a transformat deja într-o saga. După o serie de înştiinţări din partea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), împinse de la spate şi de către presiunile exercitate de acţionarii minoritari care îşi cer drepturile,  majoritarul de la Rompetrol Rafinare Constanţa (simbol RRC) şi de la Rompetrol Well Services (simbol PTR) a acceptat obligativitatea legală a lansării unei oferte. Operaţiunea a fost întârziată şi de achiziţionarea pachetului încă deţinut de Dinu Patriciu la Rompetrol Group, care a determinat inclusiv schimbarea echipei manageriale.

Într-un final, după aplicarea unor amenzi de către CNVM, s-a stabilit ca preţul din ofertă, care trebuie acceptat de către Comisie ca fiind corect faţă de minoritari, să fie stabilit până la începutul acestei luni. Rompetrol Group a trimis către CNVM oferta până la data stabilită, însă nu a fost acceptat decât preţul pentru pachetul de la PTR. Preţul pe care kazahii îl oferă pentru pachetul de 47,73% din capitalul social al Rompetrol Well Services este de 0,43 lei pe titlu, reprezentând un total de 57,1 milioane lei (aproape 14 milioane euro). Oferta intermediată de BRD Société Générale se desfăşoară în perioada 3-23 februarie. Preţul a fost calculat pe baza „activului net contabil aferent ultimelor situaţii financiare auditate, respectiv cele din 2008, coroborate cu valoarea unei acţiuni rezultată din expertiza efectuată în conformitate cu standardele internaţionale de evaluare“, se arată în comunicatul CNVM.

Kazahii trebuie să dea bani şi la stat

Cotaţia PTR a urcat până în apropierea preţului din ofertă în şedinţele de săptămâna trecută, anterior tranzacţiile fiind efectuate în jurul a 0,4 lei pe acţiune. Cel mai probabil, nu toţi minoritarii vor accepta oferta, ceea ce înseamnă că PTR nu va fi delistată de la categoria a II a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Fondul olandez MEI Roemenie en Bulgarije, care deţine 5,95% din PTR, ar pierde la acest preţ aproximativ 1,5 milioane euro faţă de preţul de achiziţie, ceea ce l-ar putea convinge să rămână în acţionariat.

Oferta pentru RRC a fost respinsă din start de către CNVM, preţul de 0,0625 lei fiind considerat prea mic. „Valoarea activului net contabil aferent ultimei situaţii financiare auditate (31.12.2008), depuse la CNVM anterior transmiterii documentaţiei ofertei, nu a făcut parte din criteriile de determinare a preţului oferit, acest preţ fiind mai mic decât valoarea activului net contabil pe acţiune“, spune Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM. Conform calculelor Comisiei, preţul minim de ofertă ar trebui să fie 0,0741 lei pe acţiune, adică „cel puţin egal cu valoarea activului net de la sfârşitul lui 2008.“

CNVM încearcă să mulţumească pe toată lumea prin acest preţ minim. Ac­ţionarii minoritari au cerut o ofertă la 0,1 lei pe acţiune, luând în considerare şi cotaţia la care va fi convertită emi­siunea de obliga­ţiuni deţinute de sta­­tul român. Emisiunea, în valoare de 571 milioane euro, ajunge la maturi­ta­te în septembrie anul acesta, iar pâ­nă atunci, Rompetrol Group trebuie să de­cidă dacă răscumpără obli­ga­ţiu­nile. Conform de­cla­ra­ţi­ilor managementului de la finele anului trecut şi a investiţiilor derulate până în prezent de kazahi, obligaţiunile vor fi răscumpărate, în caz contrar statul român urmând să devină acţionar majoritar.

Pentru oferta de preluare, CNVM a prelungit termenul de răspuns până la sfârşitul săptămânii trecute. „Am decis să prelungim până vineri inclusiv termenul până la care Rompetrol trebuie să depună noul preţ, pentru că ne-au spus anterior că analizează situaţia şi ne vor da un răspuns cât mai curând, deci trebuie să fim şi noi înţelegători cu ei“, a declarat pentru Mediafax Bogdan Chetreanu, comisar CNVM.

Petrom îşi răscumpără acţiunile

Rompetrol Group deţine, în prezent, 75,32% din RRC, iar după derularea ofertei (la preţul minim cerut de CNVM, conform unor surse din companie) se va putea apropia de participaţia necesară delistării. Ceea ce ar însemna o pierdere de aproximativ 1,5 miliarde lei din capitalizarea BVB.

În orice situaţie, des­făşurarea ofertelor în valoare de 80-100 milioane euro va anima piaţa. La fel se întâmplă şi cu cea mai mare companie de profil de la bursă şi din România, OMV Petrom (simbol SNP), care a demarat operaţiunea de răscumpărare a acţiunilor din piaţă. Petrom a decis achiziţionarea a zece milioane de titluri ce urmează a fi distribuite gratuit foştilor sau actualilor salariaţi, la un preţ minim de 0,1 lei pe acţiune şi unul maxim de 0,655 lei. În mai puţin de două săptămâni, SNP a cumpărat aproape 6,2 milioane de titluri la un preţ mediu de 0,27-0,29 lei. De la începutul anului si până săptămâna trecută, cotaţia SNP a urcat aproximativ 14%.

Petrom a raportat rezultate în creşte­re în privinţa producţiei şi a vânzărilor din ultimul trimestru din 2009, conform unui raport preliminar. Vânzările de gaze naturale s-au majorat cu 40% faţă de trimestrul anterior, iar producţia de petrol şi gaze naturale a urcat la 187.000 de barili echivalent petrol pe zi. Rezultatele financiare ale Petrom vor fi însă influenţate de cheltuielile excepţionale, respectiv 55 milioane euro în provizioane pentru ajustări de taxe şi circa 120 milioane euro pentru costurile de restructurare a personalului şi reevaluare a unor active.

Credite bancare pentru investiţii

Austriecii şi-au anunţat şi intenţia de a opera o majorare de capital de un miliard de euro, care să susţină programul de investiţii (pentru care Petrom a obţinut încă o linie de creditare de 500 de milioane de euro la finele anului trecut.) „În ultimii cinci ani, media anualizată a investiţiilor noastre s-a situat la circa un miliard de euro, în primii patru acestea fiind susţinute din creşterea de capital şi din fluxul de numerar, iar în ultimul an am început un program de finanţare cu sectorul bancar“, spune Mariana Gheorghe, director general Petrom.

La un nivel mult mai redus se află şi Oil Terminal, companie deţinută  de stat (59,6%), şi care intenţionează să contracteze un împrumut bancar pentru demararea unor investiţii. Astfel, Adunarea Generală a Acţionarilor din martie urmează să decidă aprobarea unui împrumut bancar în valoare de 2,5 milioane euro pentru construirea unui rezervor de depozitare cu o capacitate de 10.000 mc. Acţionarii vor decide şi asupra încheierii unui contract de facilitate de credit pe descoperit de cont în valoare de trei milioane de lei pe o perioadă de un an.

Am decis să prelungim până vineri (5.02) termenul până la care Rompetrol tre­bu­ie să depună noul preţ, ne-au spus că analizează si­tuaţia şi ne vor da un răspuns.
Bogdan Chetreanu, comisar CNVM

Preţul din oferta de preluare a Rompetrol trebuie să fie cel puţin egal cu valoarea activului net de la sfârşitul lui 2008, adică nu mai mic de 0,0741 lei.
Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM

80 mil. euro este oferta kazahilor pentru pachetul de acţiuni de aproape 25% al RRC pe care nu îl deţine. CNVM le cere însă să ofere mai mult: 94 mil. euro

Rezultatele companiilor listate din sectorul petrolier

196-47236-3031_rompetrolsa_05.jpgRompetrol rafinare
Principala companie a Grupului Rompetrol a obţinut, în primele nouă luni din 2009, o cifră consolidată de afaceri de 2,33 miliarde dolari şi un profit operaţional de 7,2 milioane dolari. Pe segmentul de rafinare, Petromidia şi Vega Ploieşti, cifra de afaceri din al treilea trimestru a fost de 767 milioane dolari, cu un profit operaţional negativ, de 18 milioane dolari. Rezultatul net a rămas în continuare negativ şi la nivelul companiei, deşi a fost obţinută o îmbunătăţire cu 44% a acestuia faţă de trimestrul III din 2008. Investiţiile din ianuarie-februarie 2009 s-au ridicat la 56 milioane dolari.

196-47237-3031_petrom_05.jpgPetrom
Cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din Europa de Sud-Est a achiziţionat compania kazahă Korned LLP, care deţine licenţa de exploatare a zăcământului nedezvoltat Kultuk, localizat la 34 km de zăcământul Petrom de la Komsomolskoe. OMV Petrom a ajuns astfel la a şasea licenţă de exploatare şi producţie din Kazahstan, stat în care a intrat pentru prima oară în 1998. De altfel, producţia de hidrocarburi a Petrom din ultimele trei luni ale anului trecut a fost susţinută de creşterea cu 1% a rezultatelor obţinute la Komsomolskoe. Producţia Petrom a ajuns la 187.000 de barili echivalent petrol pe zi, uşor sub nivelul anului 2008.

196-47238-3031_rompetrolwellservices_05.jpgRompetrol well services
Divizia de servicii petroliere a grupului Rompetrol a înregistrat, în al treilea trimestru al anului trecut, o scădere cu 50% a profitului net, de la 7,2 milioane lei în aceeaşi perioadă din 2008 până la 3,55 milioane lei. În primele nouă luni, profitul net s-a diminuat cu 42%, până la 11,5 milioane lei, iar cifra de afaceri s-a redus cu 43%, până la 51,7 milioane lei. Compania are, în prezent, o capitalizare de 117,7 milioane lei, valoare apropiată de evaluarea rezultată din oferta de preluare operată de acţionarul majoritar. Cotaţia PTR se află la aproximativ acelaşi nivel cu care a încheiat anul trecut, 0,423 lei faţă de 0,42 lei.

196-47239-3031_oilterminal_05.jpgOil terminal
Societatea din portul Constanţa deţinută de statul român a obţinut, în primele nouă luni ale 2009, venituri totale de 98,3 milioane lei, în scădere uşoară faţă de aceeaşi perioadă a 2008, iar profitul s-a diminuat cu 31%, până la aproximativ 1,05 milioane lei. Cifra de afaceri a Oil Terminal a fost de 95,6 milioane lei, în scădere cu doar 2,4%. Compania specializată în manipularea şi depozitarea ţiţeiului, păcurii şi  a altor materii prime lichide intenţionează să îşi majoreze capacitatea de depozitare cu ajutorul unui credit bancar pentru investiţii în valoare de 2,5 milioane euro.

196-47240-capital_31.jpg