Elon Musk revine la conducerea Tesla

Elon Musk a anunțat că revine la conducerea Tesla, marcând o distanțare parțială față de implicarea sa controversată în administrația Trump. Decizia vine în contextul în care Musk a fost acuzat că a contribuit la scăderea vânzărilor și a profiturilor companiei.

Omul de afaceri le-a transmis marți investitorilor Tesla că, începând cu luna viitoare, își va limita implicarea în cadrul Department of Government Efficiency (DOGE) la doar una sau două zile pe săptămână, relatează CNN.

”Începând cu luna viitoare, mai, alocarea mea de timp pentru DOGE va scădea semnificativ”, a declarat el în cadrul unui apel privind câştigurile Tesla.

Elon Musk și-a susținut implicarea în Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), argumentând că este esențial să fie combătute „risipa și frauda”. În același timp, el le-a transmis investitorilor să „privească dincolo de loviturile și gropile aflate imediat în fața noastră”.

Declarațiile sale au venit în contextul în care Tesla a anunțat rezultate trimestriale sub așteptări, iar intensificarea conflictului comercial global a afectat negativ perspectivele companiei pentru restul anului.

Deși Tesla este mai puțin afectată de tarife comparativ cu alți producători auto, compania a anunțat că va fi nevoită să își ajusteze previziunile din cauza tensiunilor comerciale persistente.

„Este dificil de măsurat impactul schimbării politicii comerciale globale asupra lanţurilor de aprovizionare cu automobile şi energie, a structurii noastre de costuri şi a cererii de bunuri durabile şi servicii conexe”, a transmis compania.

tesla, tesla sua
SURSA FOTO: Dreamstime

Elon Musk nu dă vina de Donald Trump

Pe 3 aprilie, Donald Trump a impus tarife pentru importurile de automobile și a anunțat intenția de a extinde aceste măsuri la piesele auto în lunile următoare. Deși Tesla își produce vehiculele destinate pieței americane în fabrici din Statele Unite, reducând astfel impactul tarifelor asupra importurilor de mașini, compania este totuși afectată indirect, deoarece o parte dintre componentele utilizate sunt importate.

Musk nu l-a menționat direct pe Trump ca responsabil pentru incertitudinile legate de politica comercială, însă a dat de înțeles că încearcă să se disocieze de administrație în acest context.

„Decizia privind tarifele este în întregime la latitudinea preşedintelui Statelor Unite”, a spus miliardarul american.

„Voi interveni cu sfatul meu. Am declarat de multe ori că tarifele mai mici sunt o idee bună pentru prosperitate. Voi continua să pledez pentru tarife mai mici decât pentru tarife mai mari. Asta este tot ce pot face”, a adăugat acesta.

Producătorul auto a anunțat o scădere de 9% a veniturilor totale, în timp ce veniturile din segmentul auto au înregistrat un declin de 20%. Venitul ajustat a scăzut cu 39%, depășind nivelul anticipat de analiști. De asemenea, profitul net – considerat cel mai fidel indicator al rentabilității companiei – a suferit o reducere semnificativă, cu 71% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Aproape jumătate dintre americani au o părere negativă despre Tesla și Elon Musk

Atât publicul general, cât și investitorii par să aibă o opinie similară în această perioadă: nu sunt prea în favoarea companiei Tesla sau a CEO-ului său, Elon Musk, potrivit unui raport al CNBC.

Acțiunile Tesla au înregistrat o scădere semnificativă, iar sondajul economic CNBC All-America arată că peste 47% dintre americani au o părere negativă despre compania producătoare de vehicule electrice. Doar 27% dintre respondenți au o părere favorabilă, în timp ce 24% sunt neutrali. În contrast, General Motors este privită pozitiv de aproximativ o treime dintre participanții la sondaj, 51% fiind neutri și doar 10% având o părere negativă.

Tesla se confruntă cu o presiune tot mai mare, întrucât acțiunile politice controversate ale lui Elon Musk – inclusiv sprijinul acordat Partidului Republican și fostului președinte Donald Trump, precum și promovarea reducerilor în sectorul guvernamental – par să alieneze potențialii cumpărători. Mai multe proteste au avut loc în fața birourilor Tesla din întreaga țară.

Conform unui sondaj, Musk este o figură extrem de polarizantă: 50% dintre americani au o părere negativă despre el, 36% au o părere pozitivă, iar 16% sunt neutri. Printre democrați, scorul net de aprobare (diferența dintre opiniile pozitive și cele negative) este de -82, în timp ce în rândul independenților este de -49. În schimb, republicanii îl privesc favorabil, cu un scor net de +56.

Unul dintre cele mai mari provocări pentru Tesla ar putea fi faptul că multe dintre grupurile cele mai favorabile vehiculelor electrice au o părere mai proastă despre companie decât despre tehnologia în sine.

”Tesla este cea mai apreciată în rândul celor care sunt cel mai puţin dispuşi să cumpere un vehicul electric”, a explicat Micah Roberts, partener la Public Opinion Strategies, firma republicană care a realizat sondajul.

35% dintre americani sunt împotriva vehiculelor electrice

La nivel general, 35% dintre americani se opun vehiculelor electrice, în timp ce 33% le susțin. Bărbații au o părere net pozitivă față de vehiculele electrice, cu un scor de +11, însă opiniile lor sunt împărțite în ceea ce privește Tesla. Tinerii între 18 și 34 de ani sunt favorabili vehiculelor electrice (+19), dar au o părere negativă despre Tesla (-23). Cea mai mare diferență de opinie se regăsește în rândul democraților, care sunt +20 pentru vehiculele electrice, dar -74 față de Tesla.

Situația devine și mai complexă având în vedere că alegătorii republicani au o părere bună despre Tesla, dar sunt în general negativi față de vehiculele electrice.

Sondajul, realizat pe un eșantion de 1.000 de persoane între 9 și 13 aprilie, are o marjă de eroare de ±3,1%.

Tesla nu a oferit încă un comentariu oficial în legătură cu aceste rezultate.