Bursa de Valori Bucureşti a primit cele mai recente cifre referitoare la profitul înregistrat de Transgaz anul trecut. Potrivit sursei citate, a fost remarcată o creștere semnificativă spre deosebire de anul 2020.
Potrivit rezultatelor interimare consolidate transmise la finalul acestei săptămâni Bursei de Valori Bucureşti, Societatea Naţională de Transport al Gazelor Naturale Transgaz înregistrează creșteri semnificative.
Mai exact, conform cifrelor, Transgaz a înregistrat anul trecut un profit net de 166,938 milioane lei, cu 1,03% mai mare faţă de cel din 2020. Făcând o comprație cu realizările consolidate ale anului 2020, profitul brut preliminat consolidat a fost mai mare cu 16%, respectiv cu 32,372 milioane lei, cifrându-se la 231,924 milioane lei.
În ceea ce privește situația veniturilor din activitatea de transport intern, acestea au totalizat anul trecut 1,164 miliarde lei, iar cele din transport internaţional 72,037 milioane lei, arată sursa citată.
În același timp, la data de 31 decembrie 2021, Transgaz avea active totale de 7,963 miliarde lei şi datorii de 4,004 miliarde lei.
Amintim faptul că SNTGN Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) gaze naturale şi asigură transportul a peste 90% din gazele naturale consumate în România.
Impactul crizei din Ucraina asupra Transgaz
Având în vedere situația actuală din Ucraina, Ion Sterian, directorul general al Transgaz a vorbit într-un interviu pentru Agerpres despre modul în care importurile de gaze ale României prin Ucraina sunt afectate.
Potrivit acestuia, lucrurile se desfășurau ieri normal. Pe de altă parte, el a adăugat că în cazul în care vor exista întreruperi, fluxul de gaze poate fi redirecţionat cu uşurinţă prin alte puncte de intrare în ţară.
Totodată, directorul Transgaz a mai precizat că investițiile au fost făcute la timp, iar lucrurile merg bine în momentul de față.
„Nu sunt probleme cu importurile prin Ucraina. Noi ne-am pregătit pentru toate scenariile posibile şi vom face faţă oricărei situaţii. Alimentarea cu gaze a României nu va fi afectată.
Chiar dacă importurile de gaze din Ucraina vor fi sistate, fluxurile de gaze pot fi redirecţionate cu uşurinţă prin punctul de intrare de la Negru Vodă şi prin alte puncte. Nu este o problemă. Avem noroc că Transgaz şi-a făcut investiţiile la timp. În acest moment, BRUA funcţionează la capacitate maximă şi toate staţiile pe care le-am construit funcţionează la capacitate maximă, în reverse flow (în ambele direcţii – n.r.)”, a precizat Sterian.