În perioada aprilie-iunie 2013, cea mai mare bancă din Italia după active a înregistrat un profit net de 361 milioane de euro (479 milioane de dolari), faţă de 169 milioane de euro în perioada similară din 2012, datorită provizioanelor mai scăzute pentru creditele neperformante şi a veniturilor mai ridicate din tranzacţionare. Analiştii se aşteptau la un câştig de 338 milioane de euro.
‘Chiar dacă zona euro nu a reuşit să iasă din recesiune iar economia Italiei s-a contractat, UniCredit înregistrează primele semne de redresare pe piaţa italiană, inclusiv o creştere a împrumuturilor acordate persoanelor fizice şi juridice’, a declarat şeful băncii, Federico Ghizzoni.
UniCredit a pus deoparte 1,67 miliarde de euro pentru provizioane, în trimestrul doi din 2013, faţă de 1,83 miliarde de euro în perioada similară din 2012. Veniturile din tranzacţionare au urcat la 953 milioane de euro, comparativ cu 533 milioane de euro în perioada aprilie-iunie 2012.
Veniturile nete din dobânzi au înregistrat un declin de 8,4%, la 3,3 miliarde de euro, în trimestrul doi din 2013, în timp ce costurile operaţionale au scăzut cu 1,8%, la 3,67 miliarde de euro.
Luna trecută, Wall Street Journal anunţa că Banca Centrală a Italiei inspectează situaţia financiară a principalelor bănci ale ţării, acţiune care ar putea determina creditorii italieni să vândă mai multe active sau să adopte alte măsuri importante pentru a-şi majora capitalul.
Verificările vin în urma creşterii temerilor privind soliditatea unor bănci mari din Italia, pe fondul creşterii creditelor neperformante.
Şi în toamna anului trecut Banca Centrală a Italiei a analizat situaţia financiară a principalelor bănci ale ţării şi le-a cerut să pună deoparte încă 3,4 miliarde de euro (4,5 miliarde de dolari) pentru a se proteja împotriva creditelor neperformante. Acum, instituţia verifică şi mai adânc portofoliile de credite a principalelor opt bănci din Italia, conform documentului obţinut de WSJ.
Aceste verificări arată deteriorarea condiţiilor în sistemul bancar italian, din cauza temerilor că băncile ar putea fi nevoite să găsească mai mult capital de la investitori din afară sau, dacă nu reuşesc, de la Guvern.
Economia Italiei, a treia ca mărime din zona euro, este în declin de doi ani, iar creditele neperformante sunt în creştere de 27 de luni. La sfârşitul lunii martie, creditele neperformante totalizau 249 miliarde de euro, sau 14,2% din totalul împrumuturilor, conform datelor publicate de Banca Centrală a Italiei. La sfârşitul anului 2010, creditele neperformante totalizau 157 miliarde de euro, sau 8,9% din totalul împrumuturilor.
Autorităţile de reglementare şi directorii băncilor se aşteaptă la o înrăutăţire a situaţiei creditelor neperformante în 2014, chiar dacă economia Italiei se va stabiliza spre sfârşitul acestui an.
Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România.
SURSA: Agerpres