Profitul net al UniCredit SpA, cel mai mare grup bancar italian, a depăşit estimările analiştilor în trimestrul doi din 2016, datorită vânzărilor de active şi a reducerii costurilor, transmite AP.
În perioada aprilie – iunie 2016, profitul net a crescut cu 75%, la 916 milioane de euro (un miliard de dolari), de la 522 milioane de euro în trimestrul doi din 2015, în timp ce analiştii se aşteptau la 715 milioane de euro.
UniCredit a raportat un câştig de capital în valoare de 216 milioane de euro în urma vânzării participaţiei deţinute la Visa Europe Ltd.
De asemenea, UniCredit a anunţat vânzarea diviziei de procesare a cardurilor din Italia, Germania şi Austria, pentru 500 milioane de euro în numerar, grupului SIA. Această tranzacţie va genera un câştig net de capital de aproximativ 440 milioane de euro în 2016.
Indicele de adecvare a capitalului Tier 1 s-a situat la sfârşitul lunii iunie la 10,33%, faţă de 10,85% la sfârşitul lunii mai.
UniCredit şi-ar putea revizui operaţiunile dar grupul bancar italian nu intenţionează îşi schimbe identitatea europeană, a declarat luna aceasta noul director general Jean-Pierre Mustier.
Luna trecută, UniCredit l-a desemnat pe francezul Jean-Pierre Mustier pentru postul de CEO, o decizie care potrivit analiştilor ar putea să conducă la o majorare de capital de mai multe miliarde de euro precum şi la vânzarea de active.
Întrebat dacă UniCredit ar putea să iasă de pe unele din pieţele unde operează, în condiţiile în care în prezent activează în 17 ţări, Mustier a răspuns: "amprenta grupului ar putea fi revizuită dar nu avem de gând să schimbăm identitatea europeană a unui grup prezent cu bănci individuale pe mai multe pieţe dar capabil să pună la dispoziţia clienţilor săi o reţea internaţională".
Jean-Pierre Mustier a mai anunţat că va prezenta un nou plan de afaceri în cursul trimestrului patru şi că nu va fi o chestiune doar de cifre şi obiective pentru că trebuie schimbat modelul de business. Împreună cu noul plan de afaceri ar urma să fie lansată şi o operaţiune de majorare de capital. Întrebat dacă UniCredit trebuie să ceară noi fonduri de la acţionari, Mustier a spus doar că banca pregăteşte un set de acţiuni destinat întăririi capitalului.
UniCredit este prezentă în 17 ţări din lume cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, şi-a majorat participaţia pe care o deţine la UniCredit Ţiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acţiuni, prin preluarea pachetului de 45% deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac.
Agerpres