Pentru un tip dur care a lucrat ani buni in subteran, ideea de a dadaci – si intr-un business ca acesta puii trebuie ingrijiti mai ceva ca un copil – niste catei care uneori nu sunt mai mari decat palma, pare usor deplasata. Nu si pentru Tiberiu Popescu care a vazut in cresterea cainilor, pe langa pasiune, si o modalitate de a face bani.



“Primul caine de rasa pe care l-am avut a fost un Cocker cumparat prin 1986 cu 1.500 de lei, care insa mi-a fost furat. Dupa aceea mi-am luat doi Collie, dintre care unul a fost cumparat chiar de la celebrul portar al Stelei, Helmuth Duckadam”, isi aminteste Popescu. Chiar daca inca nu facuse o afacere din asta, el mai vindea sporadic puii obtinuti din monte, dar banii primiti nu erau suficienti pentru a-i acoperi cheltuielile zilnice.


Prin anii ‘90, cand lucrurile nu prea mai mergeau la mina, crescatorul de 41 de ani a intuit ca se poate castiga foarte bine din vanzarea cainilor. “Am decis sa renunt la slujba pe care o aveam, si cu salariile compensatorii in valoare de circa 1.000 de dolari m-am apucat de afaceri cu caini. Eu am fost unul dintre cei care chiar au reusit sa inceapa un business cu banii primiti”, spune Tiberiu Popescu.


si cum la acea vreme a-ti lua caine era o adevarata moda, iar piata romaneasca nu era foarte bogata in oferte, cea mai buna solutie era importul din tarile vecine. “Asa ca am plecat in Ungaria, fara sa cunosc o boaba de maghiara. Am avut noroc cu o cunostinta care locuia in apropiere de Budapesta si care m-a gazduit timp de o saptamana. Acolo preturile erau la jumatate fata de cele din Romania. Mi-am dat seama ca se puteau face bani frumosi in Romania”, povesteste Popescu.
Problema era insa piata de desfacere. Primii caini i-a vandut in Timisoara. La inceput, nu prea mergea treaba chiar foarte bine, insa pe parcurs comenzile au inceput sa creasca, odata cu diversificarea ofertei. Profitul saptamanal era de circa 50 de marci germane. In paralel cu importul de caini, Popescu se ocupa si de cresterea acestora. Insa cum o femela poate fi imperecheata cel mult de doua ori pe an, era clar ca proprii caini nu ii puteau asigura un venit constant. “Intre timp am aflat ca o piata mai buna este in Bucuresti, asa ca am decis sa vin in Capitala. Aici am infiintat in 2001 firma Ham-Ham. Practic intrasem pe un domeniu unde sfaturile, asistenta medicala, serviciile si garantiile oferite post-vanzare nu existau. La vanzarea de caini garantia se ofera pana la poarta”, mai spune Popescu.


Strategia de a intra pe piata cu un pachet de servicii pe care le ofera clientilor, pe langa cainele vandut, i-a deschis foarte multe usi. “Decizia de a returna unei cliente banii din cauza ca puiul pe care l-a cumparat a facut la maturitate displazie de sold, mi-a adus avantaje pe care nici nu le-am banuit initial”, arata Popescu. Odata raspandita aceasta veste, numarul clientilor a inceput sa creasca, in paralel cu diversitatea raselor pe care firma Ham-Ham a inceput sa le comercializeze.
Tiberiu Popescu detine langa orasul Buftea o crescatorie unde are peste 20 de caini cu pedigree de renume, a caror valoare o estimeaza la 60.000 de euro. Printre rasele pe care le creste se numara Golden Retriver, Bloodhound, Terra Nova, Cane Corso si Pechinez.


Spre exemplu, pretul unui Golden Retriver de expozitie poate ajunge la 2.800 de lei noi, in timp ce un Bullmastif se vinde cu pana la 3.600 de lei noi. “Atunci cand vinzi caini trebuie sa ai un simt al raspunderii foarte dezvoltat. Spre exemplu, eu nu vand, cu riscul de a pierde bani, caini periculosi, de genul Amstaff, Cane Corso sau Dog argentinian, unor persoane care nu au experienta in cresterea unor asemenea rase”, explica Popescu.


Pe langa persoanele fizice care cumpara caini de la omul de afaceri bucurestean, acesta furnizeaza animale de companie si retelei de magazine Animax. “Foarte multi clienti i-am castigat in urma discutiilor purtate pe forumul site-ului animalutze.com. Cand am venit in Bucuresti, nu credeam ca voi reusi sa vand caini pe internet. Acum insa, lumea virtuala este o piata de desfacere excelenta”, mai spune Popescu.


Ca ideea de a oferi si un pachet de servicii, bineinteles contra-cost, in afara cainelui vandut este un succes, o arata si evolutia indicatorilor economico-financiari. Cifra de afaceri estimata pentru 2005 este de aproape patru ori mai mare decat cea realizata in 2004. “Anul trecut, nivelul incasarilor s-a ridicat la peste 15.000 de euro, in timp ce numai in primul trimestru al acestui an am atins aceasta valoare”, spune Popescu.


Crescatorul de caini nu face doar profit pe seama animalelor. El doneaza constant hrana centrului de adoptii Daisy Hope, care are in grija peste 200 de maidanezi.

Business start

• Investitia minima. Pentru a incepe o afacere in acest domeniu este nevoie de circa 18.000-30.000 de euro. Suma este necesara pentru achizitionarea terenului, amenajarea padocurilor si achizitionarea catorva exemplare.

• Angajati. In functie de numarul cainilor si dimensiunea crescatoriei, numarul angajatilor este de maximum patru.

• Alte sfaturi. Discernamant in vanzarea raselor agresive. Nu este permisa comercializarea unor astfel de caini minorilor si persoanelor fara experienta in domeniu.

• Catelele gestante trebuie alimentate si vitaminizate suplimentar. Costurile de intretinere ale unui caine pot varia intre 50 si 200 de euro pe luna in functie de talie si varsta.

• Asigurarea in masura posibilului a unor pachete de servicii care sa includa asistenta medicala, consultanta in privinta cresterii etc.

• Cele mai cautate rase la ora actuala sunt cainii de talie mica (Bichon Maltez, Shi-Tzu), precum si Golden Retriver.

Puncte tari / puncte slabe ale afacerii

Investitie relativ mica pentru inceperea afacerii. Piata este stabila pentru ca rasele de top vor fi in permanenta solicitate.

Existenta unei categorii sociale tot mai instarite care isi permite sa plateasca preturile solicitate pentru cainii cu pedigree.

Riscul imbolnavirii cainilor, mai ales a puilor daca nu sunt ingrijiti corespunzator si vaccinati la timp.
Riscul de a avea probleme cu actele de provenienta ale cainilor, daca nu verificati cu atentie originea acestora.

Preturi caini

*Preturile sunt exprimate in mii lei noi

Rasa
Fara pedegree
Expozitie
Am-Staff
1,2
3,2
Bull Mastiff
1,6
3,6
Cocker Spaniel
0,8
3,2
Cane Corso
1,4

3,2

Caniche
0,8

2,8

Ciobanesc German
1,0
3,2
Ciobanesti Romanesti
1,2
2,8
Labrador Retriever
1,2
3,2
Rottweiler
1,0
3,2
Shit-Zu
1,2
3,2
Saint Bernhard
2,0
4,8
Terra Nova
1,6
3,6
Yorkshire Terrier
1,6
4,0