Potrivit unui raport realizat de austriecii de la Erste Bank pentru dezvoltatorul israelian Global Trade Center (GTC), profiturile din piata imobiliara romaneasca ar trebui sa se mentina peste 30%.

De altfel, conform Erste, israelienii vor încasa venituri totale de 321 milioane de euro, dupa vanzarea a peste 1.000 de apartamente amplasate in doua proiecte rezidentiale pe care GTC le realizeaza in Bucuresti, in conditiile in care investitia totala destinata constructiei proiectelor este de 210 milioane de euro. Un alt proiect al GTC, Green Dream Residence va aduce incasari estimate de aproape 37,8 milioane de euro.

Raportul bancii austriece prezinta si faptul ca reprezentantii GTC preconizează o stabilizarea sau chiar o diminuare a preturilor unitatilor locative din segmentul inferior si mediu al pietei, in vreme ce sectorul locuintelor de lux va pastra un nivel asemanator cu cel inregistrat anul trecut.

Analistii Erste considera, ca, si preturile pentru proprietatile comerciale, in special cele de calitate inferioara, se vor reduce cu 8% – 12%.

GTC a reusit sa vanda, la sfarsitul verii anului trecutimobilul de birouri America House, din Piaţa Victoriei catre grupul francez de investitii Natixis, cu peste 120 de milioane de euro, şi, cu un yield de 5,6%, profitul companiei israelien fiind de circa 30 milioane de euro. Dezvoltatorul, controlat de concernul israelian Kardan si intrat pe piata autohtona in 1999, detine la nivel global proprietati evaluate la circa 1,6 miliarde euro, fiind implicat in constructia a 12 proiecte, cu o suprafata totala de aproximativ 650.000 mp. In total, investitiile pentru proiectele desfasurate in Romania de GTC au o valoare de  aproape 500.000 milioane de euro.

Data: 31 ianuarie 2008

Sursa: Erste Bank