Economia României a crescut cu 5,9% în primul semestru al anului, o creștere care ne situează pe primele locuri în Uniunea Europeană. Sectorul de consum a fost cel care a susținut cel mai mult această apreciere a PIB, cu influențe directe asupra rezultatelor companiilor. Ne-am oprit asupra sectorului energetic pentru a vedea cum au evoluat cifrele acestora în prima jumătate a anului.
Transelectrica, operatorul național de transport a energiei electrice, a înregistrat în prima jumătate a anului un profit net de 98 milioane lei, în scădere de aproape 31% față de aceeași perioadă din 2016. Scăderea a fost determinată de scăderea veniturilor din serviciul de transport, chiar dacă cantitatea totală de energie tarifată, de 27,4 TWh, a fost cu 4% mai mare decât anul trecut. Evoluția a venit ca urmare a scăderii tarifelor de transport cu 10%.
Nuclearelectrica a consemnat un profit de 133,7 milioane lei, în creștere de aproximativ 76 de ori față de rezultatul din primul semestru din 2016. Compania a produs o cantitate de energie electrică cu 5,5% mai mare decât anul trecut, în condițiile unei opriri programate mai redusă a unităților de la Cernavodă, iar veniturile din vânzarea energiei au fost cu 20,2% mai mari, evoluție susținută de prețul mediu efectiv cu 12,8% mai mare decât anul trecut.
Transportatorul de gaze naturale Transgaz a avut o evoluție la fel de bună, cu un profit net de 400,4 milioane lei, în creștere cu 42,1% față de primul semestru din 2016. Cifra de afaceri a companiei a urcat cu 26,1% până la 1,02 miliarde lei, dintre care veniturile din ativitatea de exploatare au depășit 0,9 miliarde lei. Cheltuielile din exploatare au crescut cu 4,,8%, până la 519,9 milioane lei.
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale, a avut venituri de 2,39 miliarde lei, cu 21,8% mai mari decât anul trecut, adică 416,7 milioane lei. Profitul net s-a ridicat la 252,7 milioane lei, cu 41,1% mai mari, pe seama majorării vânzărilor de gaze naturale și energie electrică. Consumul național de gaze a crescut cu 22% în primul semestru, ceea ce a dus la livrări din partea Romgaz cu 31,6% mai mari. Producția de gaze naturale s-a ridicat la 2,56 miliarde metri cubi, cu 16,5% peste cea de anul trecut și cu 3,7% peste cea programată pentru anul acesta.
Evoluție mixtă la petrol
OMV Petrom, principalul producător de petrol din țara noastră, a reușit un câștig net de 1,21 miliarde lei, de trei ori mai mare decât cel din primul semestru al anului trecut, în timp ce valoarea vânzărilor consolidate a urcat cu 25%, până la 9,26 miliarde lei, pe fondul prețurilor semnificativ mai ridicate de la țiței și de creșterea vânzărilor. „Am beneficiat de prețuri ale țițeiului în creștere, marje de rafinare solide și de o cerere mai mare pentru toate produsele noastre“, spune Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.
Estimările de investiții pentru 2017 au fost revizuite negativ, de la 0,8 miliarde euro la 0,7 miliarde euro, ca urmare a optimizării portofoliului de sonde, a economiilor de costuri și a revizuirii proiectelor. „Cu toate acestea, suntem pregătiți pentru o intensificare a activității de investiții în a doua jumătate a anului, mai ales având în vedere poziția noastră financiară solidă“, arată Mariana Gheorghe.
Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International a obținut un rezultat net negativ, de -7 milioane dolari, sub câștigul net de 22 milioane dolari din prima jumătate a anului trecut. Rezultatul a fost influențat de scăderea marjelor de rafinare, cea mai accentuată având loc în trimestrul al doilea, de 52%, dar și de investițiile de 27 milioane dolari din perioada analizată. Profitul operațional al companiei s-a ridicat la 57,5 milioane dolari, în scădere cu 36%, iar cifra de afaceri consolidată s-a ridicat la 1,7 miliarde dolari, în stagnare față de anul trecut.
Cantitatea totală de materie primă procesată în rafinăria Petromidia a fost de 2,4 milioane tone, cu 13% mai mică decât în prima jumătate a anului trecut, rafinăria trecând și printr-o oprire planificată în luna mai. Compania a exportat produse de peste 1,1 milioane tone, nivel similar cu cel de anul trecut, cantitate care pune Rompetrol pe primul loc între exportatorii de produse petroliere și al treilea exportator după valoare la nivel național.