Companiile de materii prime au avut profituri istorice în 2023
Anul 2023 s-a dovedit a fi al doilea cel mai favorabil an din istorie pentru companiile din întreaga lume implicate în tranzacții cu materii prime.
Aceste companii, la nivel de sector, au înregistrat profituri ce depășesc 100 de miliarde de dolari. De asemenea, au acumulat o sumă substanțială de lichidități pe care o pot folosi pentru achiziționarea de active sau pentru a intra pe noi piețe.
Conform unei analize realizate de firma de consultanță Oliver Wyman LLC, deși rezultatele din 2023 sunt mai mici decât recordurile absolute atinse în 2022, profiturile înregistrate la nivelul întregului sector depășesc semnificativ vârfurile anterioare, precum cele din perioada 2008-2009.
„Vedem marje foarte bune peste tot şi asta se datorează faptului că situaţia a continuat să fie una tensionată pe partea de cerere şi ofertă”, susţine Adam Perkins, consultant la Oliver Wyman LLC.
Conform raportului consultanților, chiar dacă multe companii active în domeniul tranzacțiilor cu materii prime nu au dezvăluit încă rezultatele financiare pentru anul 2023, se estimează că profiturile la cele mai importante case independente de tranzacționare vor înregistra o scădere medie de 30% în comparație cu recordurile înregistrate în 2022.
Totuși, perturbările și întreruperile în aprovizionarea cu motorină și păcură au contracarat o volatilitate mai mică în piața petrolului, scrie Bloomberg.
În același timp, în paralel, marjele pentru tranzacțiile cu gaze naturale și electricitate au rămas relativ ridicate.
Firmele care se ocupă de resursele lumii au fost în cea mai profitabilă perioadă
Companiile specializate în achiziționarea, stocarea și distribuția resurselor globale ies dintr-una dintre cele mai profitabile perioade din istoria lor. Ele au acumulat rezerve uriașe de lichidități.
Această situație le va permite să își consolideze rolul în calitate de furnizori strategici de:
- energie
- metale
- alimente
În acest timp, Occidentul continuă tranziția către sursele de energie alternative.
Aceste companii au deja în posesie rafinării, facilități de depozitare, centrale electrice și chiar concurenți în domeniul tranzacționării, fiind sprijinite în mod substanțial de țări precum:
- Italia
- Germania
- SUA
- Arabia Saudită
Aceste state își doresc să asigure aprovizionarea lor cu materii prime esențiale, cum ar fi gazele naturale sau cuprul.
„În mod tradiţional, un trader independent nu ar deţine o astfel de poziţie în ceea ce priveşte securitatea energetică dar au ajuns totuşi în această situaţie”, spune Adam Perkins.
În timpul acestui proces, managerii care sunt acționari sau parteneri la aceste companii au acumulat averi considerabile datorită răscumpărării de acțiuni și distribuirii de dividende. Majoritatea acestor companii sunt private.