Creșterea economică record de anul trecut ar trebui să se vadă și în rezultatele financiare ale companiilor. Ar trebui să vedem cifre de afaceri în urcare, profituri în creștere. Pentru multe companii însă nu este cazul, chiar dacă altele au înregistrat câștiguri-record.
Ca să începem optimist, ne uităm prima oară la cifrele anunțate de OMV Petrom, cea mai mare companie din economia autohtonă. Grupul austriac a încheiat 2013 cu un profit net de 4,824 miliarde lei, aproape 1,1 miliarde euro, în creștere cu 22% față de anul anterior. Vânzările totale ale Grupului Petrom au fost însă mai mici decât în 2012 cu 8%, coborând de la 26,25 miliarde lei până la 24,185 miliarde lei. Scăderea din ultimul trimestru a fost chiar mai mare, de 15%, față de același trimestru din 2012, până la 6,03 miliarde lei.
Cifre în creștere în energie
Petrom a reușit un profit mai mare prin diversificarea activității, fiind acum, pe lângă principalul explortator de petrol și gaze, și producător de energie electrică. Producția de energie electrică de anul trecut a centralei de la Brazi a reprezentat 5% din producția totală a României. La nivel de piață, producția de energie electrică a scăzut, în 2013, cu 2%, în timp ce consumul s-a diminuat cu 5%. La fel și consumul de gaze, care a scăzut cu 8%, însă Petrom a reușit să își majoreze ușor și vânzările consolidate de gaze naturale. „În 2013, România a înregistrat o creștere economică mai mare decât cea anticipată, însă consumul a rămas scăzut, iar povara fiscală a continuat să crească“, spune Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.
Rompetrol Rafinare, în schimb, a reușit să își majoreze cifra de afaceri cu 6%, până la 4,9 miliarde dolari, dar a rămas pe pierdere. Rezultatul negativ de anul trecut s-a ridicat la 12,8 milioane dolari, cu 73% mai mic decât cel din 2012. Rafinăria kazahilor a reușit să obțină profit operațional, în sumă de 29 milioane dolari, în scădere față de 2012 când s-a ridicat la 76,8 milioane dolari.
Băncile mai au încă probleme
Nici băncile nu par să se simtă mai bine dacă ne uităm la cifrele BRD Group Société Générale, care a suferit, anul trecut, o pierdere netă de 385 milioane lei, în timp ce rezultatul brut negativ a fost aproape dublu, de 648 milioane lei, provocat de creșterea provizioanelor. Banca a decis să finalizeze procesul de curățire a portofoliului, proces neglijat până în 2010, după cum a arătat președintele-director general al băncii, Philippe Lhotte.
Banca Transilvania a avut un an mult mai bun, cu un profit de 375 milioane lei, în creștere cu 17%. Activele băncii au urcat cu 8,4%, până la 32,06 miliarde lei, iar veniturile operaționale au avansat cu 12%, până la 1,66 miliarde lei. Și Banca Comercială Carpatica a reușit să închidă anul cu profit, în sumă de 38 milioane lei. Câștigul Carpatica a fost susținut de recuperarea creanțelor din impozitul amânat de 11,89 milioane lei. Activele însă au scăzut cu 14%, până la 4,06 miliarde lei.
Din zona de construcții, sector care încă se resimte după bula imobiliară, Transilvania Construcții a reușit să își diminueze pierderea financiară de la 2,3 milioane lei, în 2012, până la 1,6 milioane lei, anul trecut. Astfel, profitul net s-a situat la 2,1 milioane lei, rezultat dintr-un câștig operațional de 4,9 milioane lei. Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 35,5 milioane de lei.
O industrie care a mers bine anul trecut a fost cea auto, ajutată de exporturi. Situația s-a simțit și în rezultatele UAMT Oradea, ale cărei venituri au urcat cu 27%, până la 126,3 milioane lei, iar profitul s-a triplat până la 10,9 milioane lei. Afacerile producătorului de piese și accesorii pentru autovehicule și motoare au fost susținute de Dacia, comenzi care au dublat veniturile UAMT Oradea în ultimii doi ani. Veniturile Compa Sibiu, tot un producător de componente auto, s-au diminuat cu 9,1% anul trecut, până la 457,7 milioane lei, în timp ce profitul net a coborât ușor de la 22,4 milioane lei, în 2012, până la 20,8 milioane lei, anul trecut. Datele arată că, din păcate, creșterea economică se simte prea puţin în rezultatele financiare ale firmelor private. Performanțele companiilor depind de abilitatea managerilor, iar câștigătorii se văd cu ochiul liber. Dar criza nu s-a încheiat, iar povara fiscală de care pomenea inclusiv șefa companiei care a înregistrat un profit uriaș e pe cale să crească și în acest an. Iar impozitele și taxele în plus nu ajută deloc economia, dimpotrivă.
În 2013, România a înregistrat o creștere economică mare, dar consumul a rămas scăzut, iar povara fiscală a continuat să crească.
Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom
1,09 miliarde euro este profitul net înregistrat de OMV Petrom, câștig istoric pentru producătorul de petrol și gaze naturale