Fermierii susţin că, în acest an, la nivelul întregii ţări, producţia medie de grâu a ajuns la 2,5 tone la hectar faţă de 2014, când recolta medie atinsese 3,6 tone la hectar.
În opinia preşedintelui Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurenţiu Baciu, 2015 este un an agricol atipic, în care s-au înregistrat discrepanţe mari. „Dacă în Moldova producţia de grâu din acest an a fost mai mică cu 50% faţă de cea înregistrată în 2014, în zona de sud culturile au avut parte de ploaie, iar fermierii au recoltat până la 8 tone la hectar, valori înregistrate şi anul trecut“, a subliniat Baciu.
Cele mai slabe rezultate s-au obţinut în Moldova, unde mulţi agricultori au recoltat foarte puţin: 1,5 tone de grâu la hectar. Cu o astfel de producţie, agricultorii din această zonă nu vor ajunge să-şi recupereze nici măcar cheltuielile, iar de profit nici nu se mai pune problema. La polul opus se află judeţe din sudului ţării: Ialomiţa, Călăraşi sau Teleorman, unde au avut loc precipitaţii, iar fermierii din zonă au recoltat până la 8 tone la hectar.
În ceea ce priveşte orzul, fermierii au reuşit să adune, în medie, 3,5 tone la hectar. Totodată rezultatele pentru rapiţă nu au fost la fel de îmbucurătoare ca în 2014, când s-a înregistrat o producţie record de 2,5 tone la hectar. În acest an, agricultorii au obţinut după recoltarea rapiţei între 2 şi 2,2 tone la hectar. În cazul orzului, producţia medie din 2015 a fost de circa 3,5 tone la hectar, faţă de 3,8 tone la hectar în 2014. În acelaşi timp, perspectivele nu sunt promiţătoare nici pentru culturile de porumb şi de floarea-soarelui, care duc lipsă de umiditate.
Fermierii, la raport
Omul de afaceri Adrian Porumboiu, care lucrează 44.000 de hectare de teren agricol, este nemulţumit de rezultatele obţinute în acest an. „Am avut parte de o secetă cumplită. Este un an destul de dificil pentru că lucrurile au mers foarte prost. Probabil că o să ne compensăm din preţ“, spune Porumboiu.
Pentru Ştefan Poienaru, fermierul care lucrează 20.000 de hectare în Ialomiţa, producţiile de grâu şi orz au fost cu 30% mai mici decât cele obţinute în 2014. „Am recoltat 3,4 tone de grâu la hectar şi 3,7 tone de orz la hectar“, susţine agricultorul. În toamna anului trecut, Poienaru a cultivat 5.000 de hectare cu grâu şi 3.000 de hectare cu orz. Totodată, antreprenorul este nemulţumit şi de preţuri, deoarece acestea au oscilat foarte mult în ultimul timp.
În schimb, un alt agricultor din Ialomiţa, Nicolae Sitaru este mulţumit de producţia pe care a obţinut-o. Acesta cultivă câteva mii de hectare, din care o treime cu grâu, respectiv circa 680 de hectare. De pe suprafaţa cultivată cu grâu, Sitaru a obţinut o producţie medie de 7,7 tone la hectar. Ialomiţeanul a mai cultivat 60 de hectare de orz şi 310 hectare de rapiţă. Rezultatele nu sunt la fel de bune ca în 2014, dar în opinia lui sunt satisfăcătoare, în comparaţie cu producţiile de la nivelul întregii ţări. Fermierul a obţinut 6,5 tone de orz la hectar şi 3,6 tone de rapiţă la hectar.
În ceea ce priveşte preţurile, acestea nu par a fi promiţătoare. Agricultorii susţin că preţurile se situează la grâu undeva între 75 şi 80 de bani pe kilogram, ceea ce nu reprezintă o creştere notabilă faţă de anul trecut. Cu producţii mai mici şi preţuri pe măsură, fermierii se văd nevoiţi să păstreze cerealele în silozuri. Cei care nu deţin spaţii de depozitare, preferă să le închirieze ca să nu ajungă să vândă la preţuri derizorii.