FAIRR, un grup global de investitori, a estimat că schimbările climatice ar putea cauza o scădere semnificativă a profiturilor pentru 40 dintre cei mai mari producători de alimente din lume până în 2030.
Reducerea combinată a profiturilor pentru marii producători de carne și lactate ar putea fi de aproape 24 de miliarde de dolari, în principal din cauza creșterii prețurilor la furaje și a taxelor pe carbon.
Pe baza proiecțiilor FAIRR, aceste companii ar putea înregistra o scădere de 7% a marjelor de profit în 2030, comparativ cu 2020. Se așteaptă ca firmele nord-americane, inclusiv Tyson Foods Inc. și Cal-Maine Foods Inc. să fie cele mai afectate, cu o scădere medie preconizată de 11% a marjelor de profit.
Alți producători mondiali de carne, precum JBS SA din Brazilia și WH Group Ltd. din China, vor fi, de asemenea, probabil afectați de efectele schimbărilor climatice asupra profiturilor lor, potrivit FAIRR.
Estimările FAIRR se bazează pe ipoteza că temperatura medie globală va crește cu două grade Celsius până în anul 2100. Conform acestor proiecții, dacă nu se iau măsuri pentru a aborda impactul schimbărilor climatice, jumătate dintre cele 40 de companii de top din domeniul cărnii ar putea suferi pierderi operaționale până în 2030.
Directorul executiv al FAIRR, Maria Lettini, a subliniat necesitatea ca investitorii să joace un rol mai activ în a îndemna producătorii de carne să evalueze și să atenueze riscurile pe care le prezintă creșterea temperaturilor pentru lanțurile lor de aprovizionare și pentru profitabilitate. Ea a subliniat mizele financiare considerabile implicate și a subliniat importanța ca investitorii să aibă o voce puternică în această privință.
Încălzirea globală va atinge pragul de 1,5 grade Celsius
Potrivit unui raport recent al Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC) al Organizației Națiunilor Unite, se estimează că încălzirea globală va atinge 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale între 2030 și 2035.
Aceasta este o creștere semnificativă, având în vedere că temperaturile medii au crescut deja cu aproape 1,2 grade Celsius. Ca urmare a schimbărilor climatice, producătorii de carne sunt în pericol, deoarece aprovizionarea lor cu furaje, cum ar fi porumbul și soia, este sensibilă la condiții meteorologice nefavorabile, inclusiv la căldură excesivă, secetă și precipitații insuficiente.
Din cele 40 de companii mari intervievate, doar șase efectuează în prezent analize privind impactul potențial al schimbărilor climatice. Tovia Rosner, care administrează Fondul de securitate alimentară al Allianz Global Investors, care are în administrare active în valoare de 69 de milioane de dolari, a declarat că multe companii nu dispun de analize privind schimbările climatice, iar acestea le vor solicita în cadrul angajamentelor lor.
Marii producători, deosebit de vulnerabili
FAIRR estimează că marii producători de carne și lactate sunt deosebit de vulnerabili la efectele schimbărilor climatice, cu creșteri de costuri preconizate de peste 9% în medie până în 2030, comparativ cu 2020. Această creștere este atribuită prețurilor mai mari la furaje și taxelor pe emisiile de carbon pentru animale, prețurile la furaje reprezentând 5%, iar taxele pe carbon 4% din creșterea preconizată.
FAIRR a recomandat ca marii producători de carne și de produse lactate să reducă riscurile prin diversificarea produselor lor, prin utilizarea de furaje alternative și prin trecerea la alternative pe bază de plante. Grupul global de investitori FAIRR a fost înființat de Jeremy Coller, directorul de investiții al fondului de capital privat Coller Capital, pentru a sensibiliza investitorii cu privire la riscurile și oportunitățile de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) asociate cu producția intensivă de animale.