Cauzele principale care au determinat intrarea în insolvenţă a unuia dintre principalii importatori și distribuitori de materiale pentru amenajări interioare sunt reducerea sau anularea limitelor de credit furnizate de companiile de asigurări furnizorilor, recuperarea cu mare întârziere a banilor din piaţă, reducerea vânzărilor pe fondul crizei economice şi în special creșterea ponderii creanțelor litigioase (foarte multe firme de construcții sau clienți revânzători au intrat la rândul lor în insolvență).
Cei trei acţionari ai Proges, Claudiu Ilonta, Cristian Sim şi Cristian Copăcean au intenţionat să îşi vândă afacerea încă din 2010, dar fără succes. Distribuitorul ajunsese în 2008 la o cifră de afaceri de 100 mil. euro.
Conform managementului Proges, ţinta în perioada următoare este ieşirea rapidă din starea de reorganizare judiciară. Strategia de dezvoltare şi extindere a activităţii comerciale pe piaţa românească va continua conform planurilor, vizând reducerea costurilor operaționale într-un mod sustenabil, dar mai ales creșterea vânzărilor și îmbunătățirea profitabilității.
Proges are 25 de magazine și centre logistice, precum şi o rețea de peste 1000 de clienți revânzători pe tot teritoriul țării. Proges s-a extins şi în afara ţării încă din 2007, când a deschis un magazin în Ungaria şi ulterior a pătruns şi pe piaţa din Moldova.
Recent, Piritex, principalul concurent al Proges, a intrat în insolvenţă, după ce în 2010 a raportat o pierdere netă de 1,8 mil. euro.