Astăzi, vremea se va răci marți, 21 decembrie, iar valorile termice se vor situa sub cele specifice datei în cea mai mare parte a ţării. Cerul va fi mai mult noros, iar în zonele montane va ninge local, precum şi în nordul şi centrul teritoriului. În rest înnorările vor fi temporare şi doar pe arii restrânse își vor face apariția ninsori slabe.
Intensificări ale vântului vor fi semnalate la altitudini mari în Carpaţii Meridionali, unde va fi viscol, iar pe arii mai restrânse şi la viteze mai mici în Moldova, Transilvania, Oltenia şi pe litoral. Temperaturile maxime se vor încadra între -6 şi 6 grade.
Vremea se răcește și în Capitală, iar cerul va fi variabil și vântul va sufla slab şi moderat. Maximele se va situa în jurul valorii de 2 grade.
La munte, vremea se va răci, devenind local geroasă, iar cerul va avea înnorări şi local va ninge slab. Vântul va avea intensificări, cu viteze mai mari în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali, viscolind ninsoarea şi spulberând zăpada.
Cum va fi vremea în următoarea perioadă?
Meteorologii prognozează o vreme normală pentru perioada din calendar, în care valorile termice diurne şi nocturne vor oscila de la un interval la altul, în timp ce precipitaţiile, deşi vor fi prezente pe arii extinse, vor avea caracter în general moderat, reiese din prognoza de specialitate, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
În Banat, prima zi a intervalului va debuta cu o medie a temperaturilor maxime apropiate de normal, în jurul a 4 grade, după care vremea se va răci, astfel încât în perioada 21 – 23 decembrie, mediile vor fi cuprinse între zero şi două grade.
În regiunea Crişanei, vremea va fi normală termic în prima zi a intervalului, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a 3 grade, după care va deveni rece în perioada 21 – 23 decembrie, când mediile vor fi cuprinse între -1 şi un grad.
În Transilvania, prima zi a intervalului va debuta cu o medie a temperaturilor maxime apropiate de normal, în jurul a un grad, după care vremea se va răci, astfel încât în perioada 21 – 23 decembrie, mediile vor fi cuprinse între -4 şi -2 grade.
În Maramureş, vremea va fi normală termic în prima zi a intervalului, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a un grad, după care va deveni rece în perioada 21 – 23 decembrie, când mediile vor tinde spre -3 grade.
În Moldova, intervalul va debuta cu vreme normală termic, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a două grade, după care va deveni rece în perioada 21 – 23 decembrie, când mediile vor oscila între -4 şi -2 grade.
Temperaturi mai ridicate în anumite zone
În Dobrogea, la începutul intervalului, valorile termice se vor situa uşor peste mediile multianuale, cu maxime în jurul a 4 grade şi minime de 1 – 2 grade. Apoi, vremea se va răci, iar la mijlocul primei săptămâni, media maximelor va ajunge la -1 grad, iar cea a minimelor la -7 grade.
În Muntenia, vremea va fi uşor mai caldă decât în mod obişnuit în prima zi a intervalului, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a 5 grade, după care va deveni rece în perioada 21 – 23 decembrie, când mediile vor tinde spre zero grade.
În Oltenia, în prima zi a intervalului, valorile termice se vor situa uşor peste mediile multianuale, cu maxime în jurul a 5 grade şi minime între zero grade şi un grad. Mai târziu, vremea se va răci, iar la mijlocul primei săptămâni, media maximelor va tinde spre zero grade, iar cea a minimelor între -8 şi -7 grade.
La munte, în prima zi a intervalului, media maximelor va fi în jurul a -6 grade, iar cea a minimelor de -7 grade. Vremea se va răci, şi la jumătatea primei săptămâni media maximelor va fi de -12 grade, iar minimele ajung la -17 grade.