Un sondaj efectuat de IntelliNews Today printre brokeri, privind asteptarile referitoare la profitul net al Petrom pe anul 2005 indica un interval extrem de larg, intre 250-560 milioane de euro.


Rezultatele reale au fost de 391 milioane, dovedind o data in plus doua lucruri:

1) adevarul poate fi gasit undeva la jumatate de drum si

2) calculele brokerilor nu sunt mai bune decat aruncatul sagetii de dart intr-un pub englezesc sau a zarului la cazinou. Dar sa lasam factorii subiectivi la o parte si, cu ajutorul analizei tehnice, sa vedem ce spune graficul SNP in aceste zile incerte pentru bursa.
Cel mai important lucru de remarcat este pozitionarea pretului SNP sub media de 50 de zile MM50, situatie care se traduce printr-un trend descendent pe termen mediu. Pe termen scurt, este evident acelasi caracter negativ. Ce a mai ramas? Termenul lung pentru investitori, care nu a suferit schimbare, el ramanand ascendent. Care ar fi pericolele de considerat pentru cei noi, dar si pentru cei activi in SNP?


1) pretul petrolului care oscileaza intre 60 si 63 USD/baril


2) mult-discutata vanzare a pachetului de 8% catre angajati


3) situatia generala a pietei de capital (care nu arata prea bine pe termen scurt si mediu)


4) media de 200 de zile MM200 care converge catre suportul topului din decembrie. Daca tragem linie si adunam, numai primul factor, pretul petrolului, ar fi in favoarea unei cresteri de pret.
In rest, ramanem in stare defensiva pana la o confirmare de schimbare de trend. Aceasta va aparea deasupra valorii de 5.850 (termen scurt) si 6.500 pe termen lung.





Sursa: https://ta.educofin.com